Avondklok op zijn vroegst zaterdag

Foto: ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 20/01/2021 om 14:57
Laatst bewerkt op 20/01/2021 om 15:04

Indien de Tweede Kamer akkoord gaat met het voorstel van een avondklok, kan die op zijn vroegst zaterdag ingaan. 

Dit heeft te maken met het kamerdebat dat donderdag wordt gevoerd. Daarna moeten, als de Tweede Kamer akkoord gaat, minister president Mark Rutte en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus een hoop juridische stappen doorlopen om de avondkracht van kracht te laten gaan.

De avondklok geldt dan van 20.30 tot 04.30 uur. Doel van deze maatregel is om groepsvorming te voorkomen en verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dit betekent voor supermarkten dat zij vóór 20.30 uur de deuren moeten sluiten.

Mensen mogen tijdens de avondklok alleen naar buiten met een goede reden, zoals werk. Daarvoor geldt wel dat men in het bezit moet zijn van een werkgeversverklaring of een zelfverklaring. Indien dit niet het geval is, kan er een boete worden opgelegd van 95 euro. 

Overigens is een wandeling met de hond aan de lijn wel toegestaan tussen 20.30 en 04.30 uur.

De avondklok is niet de enige maatregel die tijdens de persconferentie van woensdagmiddag werd aangekondigd. Met directe ingang mag een gezin in plaats van twee gasten nog maar één persoon van ouder dan dertien jaar op visite laten komen. 


Het aantal bezoekers dat wordt toegelaten bij een begrafenis of crematie wordt gehalveerd van 100 naar 50. En vanaf zaterdag komt er een vliegverbod vanuit landen waar de coronasituatie als ernstig wordt beschouwd. Hierbij gaat het om Groot-Brittanië, Zuid-Afrika en alle Zuid-Amerikaanse landen.

Daarnaast moeten mensen die vanuit het buitenland naar Nederland reizen tien dagen in quarantaine en vooraf een coronasneltest afleggen. Indien deze negatief is, kan de quarantaineplicht worden verkort met vijf dagen.

Advertenties