ACHTERGROND Overleden Guus J. blijft volgens wet voor altijd moordverdachte 

Anonymous (not verified)
Gepubliceerd op 17/03/2021 om 10:07
Laatst bewerkt op 12/05/2021 om 10:03

Guus J. (67) uit Kerkrade kreeg in 2018 achttien jaar cel opgelegd voor de moord op zijn vrouw Marleen in november 2015. Hij was het niet eens met de veroordeling en ging in hoger beroep. Omdat hij is overleden voordat het gerechtshof in hoger beroep heeft kunnen oordelen of de veroordeling terecht was, blijft de voormalig belastingambtenaar voor altijd de status van verdachte houden. Tot afgrijzen van goede bekenden van het slachtoffer. 

De ernstig zieke Guus J. overleed onlangs thuis bij zijn dochter in Kerkrade. Zijn advocaat Bas Janssen had het gerechtshof gevraagd om zijn cliënt vrij te laten uit de Sittardse gevangenis De Geerhorst omdat de zestiger terminaal was. En dat verzoek werd gehonoreerd door het hof. 

“Mijn cliënt heeft tot in zijn laatste levensuren steeds gezegd dat hij de moord op Marleen absoluut niét gepleegd heeft, daar is hij altijd consistent in geweest”, legt J’s raadsman Janssen uit. Hij had zijn pleidooi voor de inhoudelijke behandeling bij het gerechtshof in april dit jaar al zo goed als klaar. 

Daarin beschrijft de Maastrichtse strafpleiter, in het verleden jarenlang (onder andere forensisch) officier van justitie bij het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht in onder andere grote moord- en fraudezaken, onder andere uitgebreid hoe de recherche onderzoek in deze zaak heeft verricht. 

“Vanaf de dag dat mijn cliënt in beeld kwam is er volgens mij sprake geweest van een soort van tunnelvisie. Nooit is de mogelijkheid bekeken dat er iemand anders dan meneer J. deze moord kon hebben gepleegd. Dat er een anonieme brief bij zijn dochter binnenkwam over twee andere daders dan hem, dat is eveneens nooit serieus bekeken.” 

Bas Janssen haalt in zijn pleitnota een volgens hem treffend voorbeeld aan over het opzoeken van het woord ‘nekklem’ door Guus J. “Hiermee had cliënt aanvankelijk de schijn tegen, omdat het opzoeken van dat ene woordje 64 keer gebeurd zou zijn volgens de recherche. Dat hielden ze zelfs vol nadat was vastgesteld dat er in de telefoondata van alles niet klopte. Een verklaring daarvoor hebben de deskundigen nooit kunnen vinden."

“Ik heb geconstateerd dat de zoekgeschiedenis zich heel vaak herhaald heeft en aantoonbaar niet klopte. Ook dáár is politie en justitie compleet aan voorbij blijven gaan. Het NFI heeft het later onderzocht en kon maar één keer zoeken naar nekklem aantonen, op 6 november 2015 kort nadat via RTL4 het rapport van de Rijksrecherche over de nekklem in de beruchte zaak Mitch Henriquez was uitgelekt."

"Het ging wat mij betreft vooral mis bij het interpreteren van forensisch DNA-bewijs. De rechtbank oordeelde dat er DNA van cliënt onder de nagels van Marleen zat en dat dit alleen paste bij het verhaal dat hij Marleen met geweld om het leven had gebracht. Maar Guus kwam al avonden op rij bij Marleen eten. Ze dronken koffie, rookten samen. Het wordt echt tijd dat de rechterlijke macht wat kritischer wordt als het gaat om DNA 'bewijs', zeker nu de technieken alsmaar gevoeliger worden", aldus advocaat en voormalig OvJ Bas Janssen. 

Feit blijft echter dat de de Maastrichtse rechtbank Guus J. In 2018 tot achttien jaar cel veroordeelde voor de moord op Marleen. De rechters zagen toentertijd voldoende bewijs voor moord tegen J. Het naderende proces van het hoger beroep in Den Bosch is door zijn overlijden abrupt ten einde gekomen. 

Familieleden van de gewurgde Marleen Rütten meldden zich in de afgelopen dagen bij deze omroep. Zij beklaagden zich over het feit dat Guus J. ‘moordverdachte’ wordt genoemd in de media terwijl hij “al lang en breed veroordeeld is door de rechtbank.” 

Volgens J’s raadsman Janssen zal zijn cliënt door zijn dood de geschiedenis ingaan als moordverdachte. “Dat is in de wet gewoon zo vastgelegd. Het gerechtshof in Den Bosch zal het OM in deze zaak in april tijdens een zitting niet-ontvankelijk verklaren en daarmee is dit proces definitief ten einde. Dus ook voor mij als advocaat.”  

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties