Zwerm aan aardbevingen in Duitse grensstreek

Sinds begin dit jaar is er een serie aardbevingen gaande ten zuidoosten van het Duitse Aken, die ook in Nederland gemeten worden. De zwaarste bevingen waren op 2 en 14 januari, beiden met een magnitude van 2,7. Dat meldt het KNMI.

Een serie aardbevingen wordt een aardbevingszwerm genoemd, waarbij geen duidelijk voor-, hoofd- en naschok structuur zichtbaar is. De zwerm vindt plaats nabij het Duitse plaatsje Rott en bestaat nu uit 73 aardbevingen.

De meest recente beving was op 4 februari. De grotere bevingen zijn in de regio goed gevoeld. In Nederland zijn de bevingen niet voelbaar, maar wel duidelijk te zien op seismometers in Limburg.

Oorzaak van de aardbevingenzwerm zijn bewegingen rond de Feldbissbreuk door tektonische spanningen in de ondergrond. Dit kan maanden duren. Of het kan een voorbode zijn van een grote(re) schok.

Deze kleinere aardbevingen worden dan de voorschokken genoemd.  De verwachting is dat de zwerm zich niet uitbreidt naar Nederland. De Feldbissbreuk is de zuidelijke begrenzing van de Roeldalslenk, die vanuit Duitsland Nederland in loopt.

Zwermen komen ook in Nederland voor. Zo was er een kleine zwerm bij Heerlen in 2018 en grotere zwerm bij Voerendaal in 2000 en 2001.