Zwembad in Schinveld van het gas af

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 6/09/2022 om 11:21
Laatst bewerkt op 6/09/2022 om 11:31

Zwembaden hebben het de laatste tijd moeilijk vanwege de hoge energieprijzen. Spelbreker is het gas dat nodig is om het water op temperatuur te houden. Veel zwembaden hebben daarom de watertemperatuur enkele graden laten zakken. Maar bij zwembad Op de Berg in Schinveld hoeft dat niet want het zwembad is van het gas af. Dankzij genomen duurzaamheidsmaatregelen.

Maatregelen die het zwembad enkele jaren geleden al had willen uitvoeren, maar toen gooide de coronacrisis roet in het eten. In de tweede helft van vorig jaar schoten de gasprijzen plots de lucht in en moest er iets gebeuren want anders kon het zwembad onmogelijk open blijven. Sluiting zou een domper zijn voor de honderden kinderen die er wekelijks zwemles krijgen en tientallen ouderen die er hun baantjes trekken.

Zwembad-eigenaar Twan Senden heeft er inmiddels zo’n beetje een sport van gemaakt om dagelijks de energieprijzen op de zogeheten EPEX handelsmarkt bij te houden. "We betalen de dagkoersen voor het gas en de stroom wordt per uur afgerekend. Als je dan ziet hoe wispelturig de energiemarkt is, dan schrik je soms wel als je dat gaat doorrekenen naar je eigen onderneming. Begin vorig jaar betaalden we nog zo’n 20 eurocent kale prijs voor een kuub gas (zonder toeslagen en heffingen). Afgelopen week was dat meer dan 3 euro per kubieke meter. Bij een jaarverbruik van 35.000 kuub gas is de rekensom snel gemaakt."

"In overleg met voormalig wethouder Jos Timmermans van de Gemeente Beekdaelen kwam eind vorig jaar de stimuleringsregeling duurzaamheid in beeld. Dat hebben we samen opgepakt en daardoor konden we de maatregelen uitvoeren,” zegt eigenaar Twan Senden. De oude luchtbehandelingsinstallatie van de zwembad ruimte is vervangen door de meest moderne die je nu kunt krijgen. De installatie heeft een rendement van 140 procent. Ook het zwembad zelf wordt niet meer met gas verwarmd. Met een grote warmtepomp wordt het badwater op temperatuur gehouden.

Luchtbehandeling bij zwembaden is een complex samenspel van vocht door verdamping en de hoge temperatuur. In de oude situatie werd het vocht naar buiten afgevoerd en daarmee ging ook alle warmte verloren. Dat moest dan via de cv-installatie weer worden toegevoerd. “We waren aan het stoken voor de vogeltjes en dat moet je niet willen. Gelukkig is dat nu verleden tijd."

De stroom die nodig is voor de nieuwe installatie wordt geleverd door de zonnepanelen die al jaren op het dak liggen. De overcapaciteit van de opwekte zonnestroom werd tot voor kort teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Omdat energieleveranciers nauwelijks nog iets geven voor teruggeleverde stroom wordt zoveel mogelijk van de overcapaciteit in het zwembad gestopt. "Zo’n grote bak water kun je zien als een soort batterij. Als de zon schijnt stoppen we zoveel mogelijk van de zelf opgewekte energie in het zwembad, dan kan het het ’s nachts vanzelf weer iets afkoelen. Efficiënter kan bijna niet meer."

"Volgens mij zijn we in de regio het enige openbare zwembad dat niet meer met gas verwarmd wordt", zegt Senden. Maar helemaal van het gas af is Op de Berg in Schinveld nog niet. Het douchewater, de verwarming van de kleed- en doucheruimten alsmede de horeca en binnenspeeltuin zitten nog gewoon op de cv-installatie. Maar dat gasverbruik is een fractie van het zwembad.

Deze week komt de gemeente kijken naar de genomen duurzaamheidsmaatregelen.

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties