Zuyderland stelt besluitvorming toekomst uit

Foto © ZO-NWS | Zuyderland
Gepubliceerd op 7/11/2023 om 14:30
Laatst bewerkt op 7/11/2023 om 14:35

Het besluit over de toekomst van het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen zal nog iets langer op zich laten wachten. Het ziekenhuis wil eerst, samen met zorgverzekeraar CZ, in gesprek met inwoners en andere belanghebbenden uit de regio. Dat meldt L1.

Voormalig Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester gaat als onafhankelijk voorzitter deze gesprekken voeren. De gesprekken moeten volgens een woordvoerder van Zuyderland "een beeld geven van wat er allemaal in de regio speelt".

Vertraging
Een woordvoerder van Zuyderland laat desgevraagd weten dat deze nieuwe aanpak gevolgen heeft voor het verdere proces rondom de besluitvorming. Ziekenhuisdirecteur David Jongen zei tijdens de protestmars in september nog dat Zuyderland het gesprek aan wilde gaan met inwoners voordat er een besluit genomen zou worden. Een wettelijke verplichting. Maar die toezegging liet toch lang op zich wachten. Jongen vertelde toen dat de gesprekken in november plaats zouden vinden. "Dat is nu dus nog niet het geval. De gesprekken zullen we nog moeten plannen, maar we gaan uit van begin 2024", aldus een woordvoerder. "Wij verwachten daarom ook dat het besluit over de toekomst van het ziekenhuis pas rond Pasen plaats zal vinden. Begin april dus."

Nieuwe inzichten
De komende maanden gaat Bouwmeester het gesprek aan met belanghebbenden uit de regio. Naast Zuyderland en CZ zullen ook Burgerkracht Limburg, huisartsen en Ambulancezorg Limburg deelnemen aan de gesprekken. Het doel van de gesprekken is om nieuwe inzichten te krijgen over de gezondheid en zorg in de regio. Volgens het ziekenhuis raakt de toekomst van Zuyderland iedereen in de regio.

Landelijke politiek
Dat de toekomst van het Zuyderland verder gaat dan de regio Parkstad, blijkt ook uit de inmenging van de landelijke politiek. Dat bleek al tijdens de protestmars voor behoud van een volledig ziekenhuis in Heerlen. Afgelopen oktober nam de Tweede Kamer nog twee moties aan. Een daarvan ging over het behoud van een volwaardig ziekenhuis. SP-kamerlid Jimmy Dijk diende de motie in gezien de gelijkenissen met de ziekenhuizen in Zutphen en Twente, die met dezelfde problemen kampen als het Zuyderland. De tweede motie over de financiering van bijvoorbeeld de spoedeisende hulp werd toen ook aangenomen. De Kamer vraagt met het aannemen van die motie om een beschikbaarheidsbijdrage voor de spoedeisende hulp. Een regeling die ook van toepassing is op de ambulancedienst. "Daarmee laat je zien dat dergelijke zorg van groot belang is. Dat het er moet zijn", zei Dijk.

Uitgekleed ziekenhuis
Met het aannemen van beide moties geeft de landelijke politiek het signaal af dat ze zich achter de Ziekenhuisalliantie scharen. Dit in tegenstelling tot uitspraken van demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. Hij kan zich niet vinden in de uitspraken van een 'uitgekleed ziekenhuis'. "Ik vind het juist belangrijk dat ziekenhuizen nadenken over toekomstbestendige ziekenhuiszorg voor de regio", reageerde Kuipers in september op schriftelijke vragen van Dijk. "Kuipers gaf steeds aan dat het buiten zijn macht ligt. Maar dat klopt natuurlijk niet. Als landelijke politiek kun je een heel duidelijk signaal afgeven richting zo'n ziekenhuis en kun je laten zien dat wij voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis zijn."

Ondersteunend klankbord
De gesprekken, Zuyderland spreekt zelf van een 'regietafel', moeten een beeld geven van wat er in de regio speelt. "En dat gaat verder dan de toekomst van het ziekenhuis. We willen nieuwe inzichten verzamelen om zo een zo breed mogelijk gedragen besluit te kunnen nemen over het ziekenhuis. De regietafel fungeert eigenlijk als een ondersteunend klankbord."

De komende periode gaat Bouwmeester onder meer inwoners, zorgprofessionals, gemeenten en de provincie uitnodigen voor de gesprekken.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties