Zo zag het noorderlicht in Parkstad uit

Het noorderlicht te zien vanaf de Brunssumerheide.
Foto: Barbara Bouman-Jongkind via Facebook
Maxime Cabo
Gepubliceerd op 11/05/2024 om 08:22
Laatst bewerkt op 11/05/2024 om 10:24

De lucht kleurde in de nacht van vrijdag op zaterdag paars door het noorderlicht. En dat bijzondere verschijnsel was ook vanuit de Parkstad te zien. 

Veel mensen maakten foto's van het fenomeen en deelden dit op sociale media.

Normaal kun je het noorderlicht niet met het blote oog zien vanuit Limburg, omdat het licht te zwak is. Het noorderlicht ontstaat door energiedeeltjes uit de zon, ook wel zonnewind genoemd, die met een enorme snelheid naar de aarde komen. De deeltjes botsen dan met zuurstofatomen en stikstofatomen. Daarbij komt veel energie vrij en dat veroorzaakt het licht.

Het licht kan verschillende kleuren hebben: groen, paars en rood. Dat is afhankelijk van het soort atoom dat botst met de zonnewind. Hoe sneller de elektrisch geladen deeltjes de atmosfeer in geslingerd worden, hoe beter het licht te zien is. 

Bekijk hier de foto's:

Het noorderlicht te zien vanaf de Brunssumerheide.
Foto: Barbara Bouman-Jongkind via Facebook

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties