Zo houd je inbrekers buiten met de feestdagen

foto © iStock
Sam Verbeek
Gepubliceerd op 7/12/2020 om 11:36
Laatst bewerkt op 7/12/2020 om 11:57

Het lijkt erop dat dit jaar meer mensen thuis zijn tijdens de feestdagen. Maar hebben inbrekers daar een boodschap aan? En hoe houd je ze buiten de deur?

Tijdens deze coronaperiode verwachten meer mensen thuis te zijn met de feestdagen dan voorgaande jaren. Hoewel kerstmarkten of wintersportplaatsen niet worden bezocht, blijkt uit onderzoek van Stichting Nationale Inbraak Preventie dat een kwart van de 554 ondervraagden niet thuis te zijn tijdens de feestdagen.

Voorzitter van die stichting Coen Staal zegt dat we ons niet rijk moeten rekenen. ‘Juist als meer huizen bewoond zijn, vallen de lege huizen extra op.’ Een uitgelezen mogelijkheid voor inbrekers om hun slag te slaan. ‘Inbrekers zijn altijd op zoek naar woningen waar geen mensen aanwezig zijn en waar ze niet veel moeite hoeven te doen om binnen te komen.’

Volgens Staal zijn goede sloten het allerbeste middel om de inbrekers buiten de deur te houden. Zo’n dertig tot veertig procent blijkt een verkeerd beeld te hebben van de sloten op de deuren en ramen van hun woning. ‘Ik wil mensen dan ook op het hart drukken goed naar de sloten van hun ramen en deuren te kijken.’ Staal adviseert mensen die niet zeker zijn van hun zaak een kijkje te nemen op www.inbraakmislukt.nl

De stichting wijst erop bij afwezigheid verlichting in de woning aan te houden. ‘Dus niet één of twee lampjes aan, maar als het donker wordt alle lampen aanzetten, zoals je normaal gesproken ook doet. En zet ook de radio aan om de inbreker op het verkeerde been te zetten.’ Ook beveiligingscamera’s worden gezien als goede middelen om de indringers af te schrikken.

Volgens de statistieken wordt er het meest tijdens de feestdagen tussen 17:00 en 22:00 uur ingebroken. Maar de inbrekers zijn ook tijdens de nachtelijke uren op pad. De impact van zo'n inbraak is vaak groot met emotionele gevolgen. Drie kwart van de slachtoffers zegt maandenlang last ervan te hebben, slecht te slapen, angst hebben om thuis te komen en kinderen krijgen nachtmerries.

De cijfers van de inbraken zijn inmiddels sterk teruggelopen. In 2012 werden landelijk zo'n 92.000 inbraken gemeld. Vorig jaar zijn er nog minder dan 40.000 meldingen gedaan van een inbraak.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties