Zes Heerlenaren opgepakt om vriend-in-noodfraude

De politie Heerlen heeft zes verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij vriend-in-noodfraude. Dit naar aanleiding van een landelijk onderzoek, geleid door het cybercrimeteam in Oost-Nederland. Het gaat om vier mannen (53, 21, 53, 43 jaar) en twee vrouwen (19 en 45 jaar), allen uit Heerlen.

Zij hebben als geldezel bijgedragen aan het oplichten van slachtoffers via vriend-in-noodfraude. Alle verdachten zijn heengezonden met een dagvaarding. Het onderzoek is nog volop lopende. De arrestaties zijn vorige week al verricht, maar nu pas bekendgemaakt. Meerdere acties rond geldezels worden in de komende periode in heel Nederland verwacht.

Om de vriend-in-nood-fraude efficiënter aan te pakken, worden alle landelijke internet-aangiftes door het cybercrimeteam in Oost-Nederland gebundeld en geautomatiseerd onderzocht op naam en telefoonnummer/bankrekeningnummer. Een geldezel is iemand die zijn of haar bankrekening laat misbruiken voor criminele activiteiten. Hierbij wordt frauduleus verkregen geld doorgesluisd naar criminelen.

Vriend-in-nood-fraude is een van de vele manieren die dadergroepen gebruiken om hun slachtoffers op te lichten via WhatsApp. Slachtoffers worden benaderd door personen die zich voordoen als familie of bekenden. Deze persoon zegt dat hij een nieuw telefoonnummer heeft en vraagt vervolgens om financiële hulp, omdat de bekende zogenaamd bij zijn/haar rekening kan.