Zedenzaak Op de Bies: felle kritiek ouders op handelwijze zorginstelling

Foto: iStock
Gepubliceerd op 27/05/2024 om 10:15
Laatst bewerkt op 27/05/2024 om 10:32

Een aantal ouders van twee vermeende slachtoffers (21 en 32 jaar) van seksueel misbruik tussen cliënten binnen zorginstelling Op de Bies in Landgraaf, heeft felle kritiek op de handelwijze van de verantwoordelijke zorggroep Koraal. Dat zeggen zij tegen ZO-NWS.

Koraal geeft op haar beurt aan "in afwachting te zijn van de uitkomst van het politieonderzoek". Politie en Openbaar Ministerie (OM) bevestigen dat het onderzoek nog loopt. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is ingeschakeld. 

Begin april meldde ZO-NWS dat zeker vier cliënten van Op de Bies zouden zijn aangerand door andere cliënten. Het misbruik zou onder meer hebben plaatsgevonden in het zwembad en bij de kinderboerderij. ZO-NWS sprak met twee vaders wier kinderen betrokken zijn bij deze vermeende aanrandingszaak.

"Onze zoon woont in Op de Bies, op 11 januari dit jaar kreeg hij daar een uitbarsting”, zegt één van de vaders die niet met naam genoemd wil worden in verband met de privacy van zijn kind. “Diezelfde dag heeft Op de Bies contact met ons opgenomen en hebben wij onze zoon opgehaald en mee naar huis genomen.”

Volgens deze vader heeft Koraal in de dagen daarna 'signalen van andere cliënten binnengekregen' dat er sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag richting zijn zoon en anderen. “Daarbij ging het om ongeoorloofde seksuele handelingen. Aangezien Op de Bies ons die precaire informatie had onthouden hebben wij onze zoon op 19 januari teruggebracht naar Op de Bies.”

Op 25 januari heeft Op de Bies telefonisch verteld dat er sprake was van het ongeoorloofd verrichten van seksuele handelingen, benadrukt de vader. “Dat was dus pas een kleine twee weken nadat de eerste meldingen hierover intern bij Op de Bies waren gedaan." Die versie komt overeen met interne stukken, in bezit van ZO-NWS, waaruit blijkt dat Koraal al vanaf 12 januari wist van signalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. 'Jullie zijn nu liefjes dus jullie moeten het ook doen', zo zou er gezegd zijn, schrijft Koraal onder andere in een intern stuk. 

“Op 7 maart heeft een directeur van Koraal zich verontschuldigd voor het feit dat men de signalen niet eerder bij ons had gemeld", voegt één van de vaders er aan toe. Een andere ouder: "Koraal is zeer nalatig geweest wat betreft het verstrekken van informatie over deze zedenkwestie.”

Ouders hebben bij de politie meerdere keren aangifte van zedenmisbruik gedaan. “Koraal had transparanter moeten zijn. Ik loop constant tegen een ijzeren deur aan", aldus een ouder. “We hebben bij Koraal een gezamenlijk gesprek aangevraagd met alle wettelijke vertegenwoordigers van de bewoners en de directie van Koraal. Dat gesprek is toegezegd maar heeft tot op heden niet plaats gevonden.”

Zorggroep Koraal in Sittard, waar Op de Bies onder valt, wil in deze fase van het onderzoek niet reageren op vragen over het lopende zedenonderzoek. “Er is voortdurend aandacht voor het welzijn van alle betrokkenen”, aldus de woordvoerder van de zorginstelling.

“Daarbij handelen wij volgens professionele en wettelijke standaarden en richtlijnen. De kwestie is bij de IGJ gemeld. Deze instantie heeft ons gevraagd om de signalen verder te onderzoeken. De Inspectie kijkt daarbij over onze schouder mee. De uitkomsten van het interne onderzoek rapporteren wij conform de procedure aan de Inspectie. Wij doen hier geen inhoudelijke mededelingen over."

Politie en Openbaar Ministerie (OM) laten in een reactie aan ZO-NWS weten dat er geen mededelingen worden gedaan zolang het onderzoek nog loopt.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties