Zebra's weg uit GaiaZoo na geruzie met neushoorns

Foto: iStock
Gepubliceerd op 7/08/2023 om 09:23
Laatst bewerkt op 7/08/2023 om 09:27

Mensen die deze zomer in de GaiaZoo graag zebra's wilden zien, kwamen er bedrogen uit. De Kerkraadse dierentuin heeft na lang geruzie tussen de zebra's en de neushoorns afscheid genomen van de gestreepte savannedieren.

Die leefden samen in het savannegebied van het dierenpark, maar vooral de zebra's konden niet overweg met de neushoorns. Dat meldt L1.

De zebra's vertrokken al in het najaar, maar omdat de dierentuin vragen bleef krijgen licht curator Emile Prins de beslissing nu toe. "Vooral de mannelijke zebra zocht het conflict met de neushoorns steeds op. Dat leidde tot risicovolle situaties, waardoor we de beiden diersoorten niet meer samen in het buitenverblijf konden houden."

In de praktijk betekende dit dat de neushoorns en de zebra's om beurten op stal waren, om te voorkomen dat de dierlijke vechtpartijen echt uit de hand liepen. "Omdat dierwelzijn bij ons bovenaan staat vonden we dit een onwenselijke situatie. Hoewel we zebra’s een belangrijk onderdeel van de Savanne vinden, moesten we in het belang van de dieren toch deze lastige keuze maken", aldus Prins.

De zebra's zijn verspreid over verschillende Europese dierentuinen, waar ze weer iedere dag naar buiten kunnen.

Al vanaf de opening in 2005 waren er zebra's in het dierenpark te vinden. GaiaZoo had Hartmann Bergzebra's, een zeldzame ondersoort waarmee ook gefokt werd. In 2010 werd het eerste zebraveulen geboren in Kerkrade. Voor de toekomst zoekt GaiaZoo naar een manier om opnieuw zebra's te kunnen houden.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties