“Ze moeten asielzoekers wel gaan hélpen, niet alleen onderdak bieden”

Foto: (c) ZO-NWS
Gepubliceerd op 1/11/2021 om 15:42
Laatst bewerkt op 1/11/2021 om 15:57

De gemeente Beekdaelen hield maandagmiddag een inloopbijeenkomst voor een deel van de inwoners van Schinnen voor wat betreft de tijdelijke noodopvang van 450 asielzoekers in de voormalige legerbasis. "Laat die mensen niet alleen maar 'dubbeltjes zoeken'."

Een inwoner van Puth-Schinnen meldde zich kort na aanvang bij de ingang van het gemeentehuis. De man stak tegenover deze omroep meteen van wal: “Ik heb er niks op tegen dat die asielzoekers hier naartoe komen, maar ik geloof er niks van dat dit maar voor de duur van één jaar zal zijn. Dat is ooit ook over het AZC in Sweikhuizen gezegd, maar daar zitten nu nog steeds statushouders”, zegt de Puthenaar. 

AZC Sweikhuizen
“De betrokken instanties liegen als je het mij vraagt over de termijn hoelang dit gaat duren. Bovendien vind ik dat je de asielzoekers ook écht moet gaan helpen. Voor het opbouwen van een toekomst bedoel ik/ Als ik die mensen in het bos bij het AZC in Sweikhuizen weleens tegenkom, dan lopen zij meestal met hun hoofd naar de grond gericht. Alsof ze dubbeltjes aan het zoeken zijn, zo ziet dat uit. De ellende die zij hebben valt van hun hele houding af te lezen. En als ik dan ook nog hoor dat er maar een paar beveiligers worden ingezet voor zo een grote groep mensen, nou dan weet je wel wat er gaat gebeuren...”

Ferme bewoordingen van een verontruste inwoner die werden geuit vlak nadat burgemeester Eric Geurts zei “weinig reacties op het besluit voor de tijdelijke opvang te hebben gehad”. “Het viel mij eerlijk gezegd mee, zeker omdat dit zo een zwaarwegend onderwerp is.” De Beekdaelense burgervader was toen overigens zelf al ingegaan op het feit of de asielzoekers daadwerkelijk maar één jaar in Schinnen blijven. 

Extra jaar opnieuw overwegen
“Op dit moment is dat gewoon zo omdat er van het COA een aanvraag lag voor maar één jaar. Mocht dat later alsnog gaan veranderen, dan zullen we dat hier in de politiek weer opnieuw moeten gaan bespreken en dus een hernieuwde afweging moeten maken. Om de veiligheid te garanderen rondom de vluchtelingenopvang zullen onder andere BOA’s ingezet gaan worden”, aldus Geurts. 

Wethouder John Essers ging ook in op de vrees voor onveilige situaties die kunnen gaan ontstaan. “Dat kan altijd als er ergens een groep bij elkaar woont, dat er sores ontstaan. Ik zie deze beslissing van het college niet als het nemen van een bewust risico. Hier is van tevoren goed over nagedacht met het COA en ik ben benieuwd hoe het gaat lopen. En dan doel ik ook op mensen uit de buurt die op vrijwillige basis misschien willen gaan helpen als vertaler enzo”, aldus Esser. 

Bij de inloopbijeenkomst waren naast collegeleden ook de politie en het COA aanwezig om vragen van inwoners van Schinnen te beantwoorden. 
 

Reclame

Advertenties