Wrakingsverzoek in zaak-Peter van D. gegrond: proces moet opnieuw

Gepubliceerd op 26/10/2022 om 14:21
Laatst bewerkt op 26/10/2022 om 16:08

Een verzoek van de advocaten van drugsbaron Peter van D. uit Schinveld om de rechtbank in Maastricht te wraken in een grote drugszaak, is woensdag gegrond verklaard. Hierdoor moet het hele proces tegen de topcrimineel en drie medeverdachten helemaal opnieuw, met andere rechters. Dat bevestigen Françoise Landerloo en Arthur Vonken, advocaten van Van D., woensdag tegenover ZO-NWS. 

Schijn van partijdigheid
Het advocatenduo diende twee weken geleden een wrakingsverzoek in omdat de Maastrichtse rechters in de bovengenoemde drugszaak zouden hebben geweigerd informatie over gemaakte vormfouten met betrekking tot de gekraakte chatdienst Sky ECC mee te nemen in het onderzoek. "Dit wrakingsverzoek is woensdag gegrond verklaard door de wrakingskamer omdat de schijn van partijdigheid bestaat. Hierdoor moet het hele proces nu opnieuw", zegt Landerloo. 

Peter van D. werd in maart vorig jaar gearresteerd tijdens een grote opsporingsactie, nadat Europese opsporingsdiensten de berichtenservice Sky ECC hadden gekraakt. Uit chatverkeer was gebleken dat Van D. met medeverdachte Rudy G. een partij amfetamine zou gaan produceren. Murad A. uit Eindhoven leverde 600 kilo van de grondstof MAPA, die door Hoensbroekenaar Lambert V. in een bestelbusje werd vervoerd. Dat transport werd echter onderschept door de opsporingsdiensten. 

Cokesmokkel 
Tijdens verder onderzoek bleek dat het duo Van D. en G. ook betrokken zou zijn geweest bij de invoer van honderd kilo coke, de smokkel van 60 kilo hasj en meer dan 150 kilo hennep uit de Spaanse badplaats Malaga. Tegen Peter van D. en de drie medeverdachten waren in september langdurige celstraffen geëist. Op 17 oktober dit jaar had in deze zaak uitspraak moeten worden gedaan, maar dit is nu door de beslissing van de wrakingskamer van de baan.

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties