Wethouder Mertens: 'hogere kosten Leisure Lane door oorlog Oekraïne'

Gepubliceerd op 11/05/2022 om 14:11
Laatst bewerkt op 11/05/2022 om 14:35

De gemeente Brunssum, die deelneemt aan het zogeheten Leisure Lane project waarin een 34 km lange fietsroute voorzien wordt vanuit Beekdaelen tot Simpelveld, houdt rekening met hogere kosten door de oorlog in Oekraïne. 

Dat laat wethouder Jo Mertens woensdag weten aan ZO-NWS. 

De laatste raming van het project berekende zo een 30,4 miljoen euro aan kosten, terwijl het afgesproken project budget ongeveer 21 miljoen was. Daarop werden versoberingen voorgesteld. Kunstwerken werden geschrapt, er zouden minder rustpunten komen en door een tracéwijziging zou nog eens een paar ton bespaard kunnen worden. Ook moesten gemeenten bijspringen; voor Brunssum zou dat op zo'n 40.000 euro extra uitkomen. 

De berekening van 30,4 miljoen is echter gebaseerd op een prijspeil uit december 2021. Dat is nog voordat Rusland Oekraïne binnenviel, waardoor onder andere grondstofprijzen gingen stijgen. 

"Zo'n raming wordt redelijk ruim berekend", zegt Mertens. Zo is de raming tot en met 2023 geïndexeerd. Toch kan de oorlog in Oekraïne de kosten van grondstoffen en materiaal meer laten toenemen dan waar een gebruikelijke indexering vanuit gaat. "De gemeente houdt zonder meer rekening met een prijsstijging door de oorlog", zegt Mertens daarom. 

"Er is al extra subsidie aangevraagd bij de regio Parkstad, dat zou kunnen helpen. Daarnaast is het uiteindelijk aan de gemeenteraad om aan te kiezen tussen verder versoberen of de aanleg uitstellen", aldus de wethouder. 

Reclame

Advertenties