Waterschapsbelasting in 2023 omhoog door energieprijzen

Foto: © iStock | ZO-NWS
Yves Lacroix
Gepubliceerd op 9/11/2022 om 09:32
Laatst bewerkt op 9/11/2022 om 09:35

Gezinnen met een eigen huis gaan volgend jaar gemiddeld 30 euro per jaar meer aan hun waterschap betalen. Dat verwacht de Unie van Waterschappen na een inventarisatie. Voor alleenstaande huurders wordt het gemiddeld 12 euro duurder. 

"Waterschappen kregen in 2022 net zoals iedereen in Nederland te maken met grote prijsstijgingen. Met name de sterk gestegen energiekosten hakken er bij veel waterschappen behoorlijk in", zegt bestuurslid Vincent Lokin. Maar dat is niet de enige reden voor de prijsstijging. Het werk van de waterschappen wordt steeds complexer en hogere eisen aan schoon en voldoende water spelen ook mee. 

Hoeveel mensen uiteindelijk meer gaan betalen verschilt van waterschap tot waterschap. Zo is er een verschil tussen stedelijke en landelijke gebieden en is het ook afhankelijk van de aanwezigheid van kwetsbare natuur. 

Op basis van de huidige tariefvoorstellen stijgt de waterschapsbelasting van een alleenstaande huurder van gemiddeld 156 euro dit jaar naar 168 euro in 2023. Een stijging van 12 euro per jaar, oftewel 1 euro per maand. Een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro betaalde in 2022 gemiddeld 353 euro. In 2023 wordt dat gemiddeld 381 euro.

De komende weken wordt een definitief besluit genomen over de belastingtarieven voor volgend jaar. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties