VVD grootste in Beekdaelen en Voerendaal, PVV in Brunssum

Foto: (c) ZO-NWS
Gepubliceerd op 18/03/2021 om 09:56
Laatst bewerkt op 18/03/2021 om 10:03

De VVD is in in de gemeenten Beekdaelen en Voerendaal de grootste gebleken na de verkiezingsuitslag. In Brunssum is de PVV de grootste partij.

Beekdaelen
Bijna 5000 inwoners van de gemeente Beekdaelen kleurde het bolletje rood voor de partij van Mark Rutte. Dat is ruim 21 procent van de uitgebrachte stemmen in de fusiegemeente.

De partij van Geert Wilders werd tweede in de gemeente Beekdaelen. De PVV verzamelde ruim 3900 stemmen. Vier jaar geleden stemden inwoners van de voormalige gemeenten procentueel gezien net iets meer op de PVV. De partij levert ruim 2 procent van de uitgebrachte stemmen in ten opzichte van toen.

Het Forum van Democratie wierf 1574 stemmen. Daarmee is de  partij van Thierry Baudet de sterkste stijger, ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezingen.

De SP met Lilian Marijnissen kreeg de hardste dreun te verwerken in de herindelingsgemeente. De SP levert bijna 6 procent in ten opzichte van vier jaar geleden.

Brunssum
In Brunssum blijft, net zoals, vier jaar geleden de PVV de grootste partij. Wel moest de partij van Wilders 4 procent inleveren. In de Parelstad trokken ietwat minder mensen naar de stembussen dan de vorige keer. De partij van Rutte werd daar tweede. Ook in Brunssum is de SP de grote verliezer. Forum van Democratie steeg van 2 naar 10 procent.

Voerendaal
De stemgerechtigden van Voerendaal zorgden ervoor dat in de gemeente, evenals in Beekdaelen, de VVD de grootste partij is en PVV op de tweede plek eindigde. Kort achter de partij van Wilders eindigde het D66 van Sigrid Kaag. Het CDA zag in deze gemeente een procentuele daling van bijna 6 procent.

Advertenties