Voormalig Roda JC-coach Sef Vergoossen lovend over Oranje

foto © ZO-NWS | archief
Gepubliceerd op 13/06/2024 om 16:46
Laatst bewerkt op 13/06/2024 om 20:04

Aanvankelijk had hij z'n bedenkingen. Maar inmiddels, na het bij vlagen swingende spel tijdens twee 'oefenpotjes', is de gelauwerde voetbalcoach-in-ruste Sef Vergoossen uit Aalbeek (gemeente Beekdaelen) positief over de kansen van het Nederlands Elftal tijdens het EK Voetbal. Dat toernooi begint vrijdagavond (21.00 uur) met Duitsland-Schotland.

Begin juni 2021, aan de vooravond van het EK 2020 dat door corona pas een jaar later werd gespeeld, voorspelde Vergoossen dat Oranje 'niet ver gaat komen'. Hij kreeg gelijk. Al in de achtste finales, tegen Tsjechië, vloog Nederland uit het toernooi en kon bondscoach Frank de Boer opkrassen.

Vergoossen, ooit succesvol trainer van onder andere Roda JC, VVV Venlo, MVV, RC Genk en PSV, is een veelgevraagd voetbalanalist. "Wat Oranje tegen Canada en IJsland liet zien was bepaald niet verkeerd", zegt hij tegen ZO-NWS. "Maar hoe ver Nederland op het EK kan komen hangt van diverse factoren af." Mentaliteit, kwaliteit, bereid zijn om je - als speler - ondergeschikt te maken aan de tactiek en, niet te vergeten: de belangrijke factor geluk. Vergoossen: "Zonder geluk was Argentinië in 2022 geen wereldkampioen geworden. Denk aan het EK 1988 en de kopbal van Wim Kieft in de 82ste minuut tegen Ierland." Zonder die goal was Oranje uitgeschakeld in de poule, maar uiteindelijk werden 'we' Europees kampioen." Denk aan het legendarische doelpunt van Marco van Basten in de EK-finale tegen Rusland. "Zo'n goal wordt nergens ter wereld ooit nog gemaakt."

Portugal heeft volgens Vergoossen een beresterk team. Maar pas op voor België-met-een-Lukaku-op-dreef, trouwens ook voor Engeland met die formidabele Bellingham, om nog maar te zwijgen over Mbappé die Frankrijk in z'n eentje in extase kan brengen. Maar ook een swingend Oranje kan zo maar voor een stunt zorgen, zegt Vergoossen. "Denk maar aan 1988."

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties