Voetballend eerbetoon voor man die hart ‘verloor’ bij Roda: Jacques Koole

Foto: (c) ZO-NWS I Bjorn Thimister
Gepubliceerd op 5/08/2023 om 11:20
Laatst bewerkt op 5/08/2023 om 15:40

Jacques Koole was in 1972 hoofdtrainer bij Roda JC, maar stierf plots in het harnas op Sportpark Kaalheide door hartproblemen. Het latere kampioenschap maakte hij hierdoor niet meer mee. Dit weekend werd op diezelfde plek een prestigieus jeugdtoernooi opnieuw tot leven geroepen, ter ere van de man die voor altijd in de historie van de club gegrift staat.

Donderdag 2 november 1972 werd een zwarte dag in de geschiedenis van Roda JC toen de pas 34-jarige Koole op Kaalheide na de training op weg was naar de kleedkamer. Hij werd getroffen door een hartaanval en overleed ter plekke. Zomaar ineens was hij weg, bruut uit het leven gerukt. Machteloze spelers huilden van verdriet en verbijstering, een regelrecht drama aan de Parkstraat.  

Kampioenschap zonder de meester zelf

Vele maanden daarna kwamen daar vreugdetranen voor in de plaats nadat datzelfde team de kampioensvlag mocht hijsen in de Eerste Divisie. Zónder de architect die de eerste bouwtekening had gemaakt, Koole zelf dus. Een dikke vijftig jaar later renden op Kaalhei zaterdag (zondag zijn de finalewedstrijden) talloze jeugdspelers van roemruchte clubs als RSC Anderlecht, Alemannia Aachen en Roda zelf rond voor een heus toernooi.

Een evenement dat in het verre verleden al eens werd georganiseerd, maar decennia later alsnog een wedergeboorte heeft gekregen. Door tomeloze inzet van de zogeheten ‘Vrienden van Roda JC’ en Beleef Kerkrade, maar ook door mensen als clubicoon René Trost en archivaris Jack Huntjens. Veel bloed, zweet en tranen heeft dat gekost. Maar: allemoal vuur d'r kloeb werd er menig uurtje besteed aan de voorbereiding. 

Oude cracks 

Om tijdens het toernooi zélf vooral veel mooie voetballende acties te kunnen zien. Van talenten onderweg naar, hopelijk voor hen, de hoofdmachten van hun eigen clubs en dus een glorierijke toekomst. Onder het toeziend oog van oude Roda-cracks van weleer als Hans Zuidersma, de eerdergenoemde Trost en Mister Roda Gène Hanssen, die de openingshandeling verrichtte, rolde zaterdagmorgen rond half elf de bal voor het eerst over het kunstgras.

Hanssen, inmiddels grijs geworden maar nog altijd redelijk soepel in zijn bewegingen, trapte een bal op de lat in plaats van in het doel als zogenaamd startschot. “Was dat niet de bedoeling dan?” grapte de ondanks zijn imposante loopbaan in Kerkraadse dienst altijd doodnormaal gebleven oud-prof tegen het klappende publiek. Ook de huidige top van Roda JC, algemeen directeur Jordens Peters en manager voetbalzaken Robbie Servais, stond als toeschouwer langs de lijn.

Historische beelden op 'heilige' grond

Archivaris Huntjens liet tussendoor diehards onder de Roda-fans die in de businessruimte naar een groot beeldscherm keken, genieten van prachtige beeldreportages over de roemruchte historie van de Kerkraadse club. Oud-keeper Jo van der Mierden, Sjef Blatter, wijlen Hens Fischer, André Broeks, de overleden Willy Damen en Henk van Leeuwen waren in actie te zien tijdens hun fanatieke jongere jaren.

Momenten van kippenvel voor de echte kenners. Historische beelden getoond op 'heilige' grond. Net zoals de vele oude tentoongestelde shirts van voorloper Rapid JC en Roda JC zelf, beschikbaar gesteld door het zogeheten Roda JC Museum. Nostalgie ten top. Enkele tientallen meters verwijderd van waar Jacques Koole ooit, hoe tragisch ook, in een ver verleden zijn leven had gelaten.

De ziel van Roda was én blijft hierdoor ook zichtbaar, net zoals de toekomst van de jeugd van de Kerkraadse club. Dát hadden de toernooiorganisatoren in ieder geval - zo bleek uit alles - heel goed begrepen. Jacques Koole - een man met oog voor jeugdig talent - zou er zijn goedkeuring aan hebben gegeven, dat kan bijna niet anders. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties