‘Voetbalgoeroe’ Sef Vergoossen analyseert kwakkelend Roda JC

foto © ZO-NWS | archief
Gepubliceerd op 8/02/2024 om 11:12
Laatst bewerkt op 8/02/2024 om 11:18


Wekenlang koploper in de Keuken Kampioen Divisie (KKD), maar inmiddels slechts één keer gewonnen in de laatste vier duels. En sinds de nederlaag tegen Jong AZ afgelopen maandag staat Roda JC voor het eerst dit seizoen niet op een promotieplek.

“Als je veel wisselingen in je team hebt ben je kwetsbaar, dat geldt ook voor dit Roda”, zegt Sef Vergoossen, met afstand de succesvolste Limburgse coach in het internationale voetbal. Het verbaast hem dan ook niet dat de Kerkraadse ploeg in een dip zit.

Praktiserend is Vergoossen al lang niet meer, maar hij zit wel nog steeds ‘diep in het voetbal’, onder meer bij Roda JC als technisch adviseur van de Raad van Commissarissen (RvC). Vrijdagavond is hij ‘uiteraard’ present bij de subtopper Roda JC-FC Dordrecht (20.00 uur), want een voetbalstadion, waar ook ter wereld, is hem vele malen liever dan een dansvloer.

Dat het elftal van Bas Sibum maandag roemloos ten onder ging tegen nota bene een beloftenteam is in Kerkrade hard aangekomen, beseft ook Vergoossen. “Roda begon veelbelovend, maar gaandeweg zag je dat ze deze wedstrijd niet meer naar hun hand wisten te zetten.”

Willem II is volgens Vergoossen dé titelkandidaat, daar moeten we verder niet ingewikkeld over doen. Maar ja, wie promoveert straks rechtstreeks via plek twee? Vergoossen: “Moeilijk te zeggen. ADO Den Haag, Roda JC, FC Groningen dat komt opzetten, en wat te denken van FC Dordrecht? Dat is de best voetballende ploeg met vier, vijf talenten van Feyenoord waarmee FC Dordrecht een samenwerkingsverband heeft. Samenwerking met een topclub heeft een groot voordeel. FC Dordrecht plukt daar nu de vruchten van.”

Roda JC wacht vrijdag een zware klus, voorspelt Vergoossen. Niet alleen omdat FC Dordrecht op de ranglijst slechts vier punten minder heeft maar ook vanwege de afwezigheid van de geblesseerde Matisse Didden en de geschorste Pena Zauner, aldus Vergoossen, woonachtig in het Beekdaelense gehucht Aalbeek. Je mag hem nog steeds wakker maken om over voetbal te praten. Vergoossen ís voetbal. Hij trainde VVV-Venlo, Roda JC en MVV - voordat hij in 2001 vertrok naar het Belgische RC Genk. Met die club won hij in zijn eerste seizoen meteen de landstitel, met PSV werd hij eveneens kampioen. Ook coachte hij met succes het Arabische Al-Jazeera en een Japanse club. Voetbalkenners noemen Vergoossen ‘een man van normen en waarden én van aanvallend voetbal’. Het gaat hem in de eerste plaats om de mensen op de tribunes. 

Nu we het daar toch over hebben: valt er voor de supporters van Roda JC dit seizoen nog wat te juichen in de wetenschap dat de Kerkradenaren van de laatste vier duels er slechts één wonnen? – een ronduit slechte balans voor een ploeg die een serieuze gooi doet naar rechtstreekse promotie. “Directe promotie zit er voor Roda nog steeds in”, zegt Vergoossen enigszins geruststellend. “Over pakweg vier à vijf weken weten we of de Eredivisie rechtstreeks haalbaar is voor Roda.” Vermoedelijk niet eerder, want de concurrentie tussen de teams ‘onder Willem II’ is moordend. Een driepunter tegen FC Dordrecht, zegt hij, is een must, zeker na de mokerslag afgelopen maandag in de Noord-Hollandse Middle of Nowhere tegen het tienerteam van AZ.


Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties