Voerendaal komt in actie tegen ganzenoverlast

Foto: ZO-NWS | Nick Heunen
Gepubliceerd op 23/02/2021 om 13:23
Laatst bewerkt op 23/02/2021 om 16:41

De gemeente Voerendaal komt volgende maand in actie tegen de overlast die ganzen veroorzaken in de omgeving aan ’t Brook. Dat laat wethouder Pierre Verbraak middels een brief weten aan de inwoners van de gemeente.

Rondom de visvijver huizen op dit moment zo'n 45 Canadese ganzen in het park. Ze zorgen voor een hoop overlast in de vorm van poep en lawaai. Soms reageren de dieren zelfs agressief op wandelaars.

De maatregelen die de gemeente neemt zijn op advies van Hofganzen ganzenbescherming Nederland. Daarmee wil Voerendaal, zo efficiënt mogelijk, een einde maken aan de overlast. Het uitgangspunt van het overleg tussen gemeente en ganzenbescherming is om de omgeving onaantrekkelijk te maken voor deze soort watervogel. Doel hiervan is dat de dieren ieder seizoen in steeds kleinere getale terugkeren.

Zo wordt er in maart gestart met nestbehandeling om ervoor te zorgen dat de eieren, tijdens het nieuwe broedseizoen, niet uitkomen. De eieren worden ingesmeerd met maïskiemolie en worden vervolgens door elkaar geschud. Dit gebeurt alvorens het embryo zich kan ontwikkelingen. 

Daarnaast komt er een voerverbod voor watervogels in het gebied. Als er geen voer beschikbaar is in het park, is het voor de ganzen minder interessant om daar te verblijven, redeneert de ganzenbescherming. 

Ook gaat de gemeente op verschillende plekken het gras langer laten groeien. Deze ‘verwildering’ moet ervoor zorgen dat ganzen de omgeving minder aantrekkelijk vinden. Tot slot adviseert Hofganzen om hekjes te plaatsen van circa 40 centimeter hoog. Deze dienen geplaatst te worden bij de Davidbron, zodat ganzen niet bij de huizen kunnen komen en bij het eiland van de vijver, waar de ganzen graag broeden. 

De gemeente gaat er, door deze maatregelen te nemen, vanuit dat het aantal ganzen dat in het parkgebied verblijft, vermindert. En voor nieuwe ganzen moet de omgeving onaantrekkelijk worden om zich in Voerendaal te vestigen. De gemeente wil echter niet dat alle ganzen vertrekken uit het gebied, omdat ze toch enigszins bij het beeld van de vijver horen. 

Na het broedseizoen maakt de gemeente de balans op en kijkt of er aanpassingen noodzakelijk zijn als het aantal ganzen niet kan worden teruggedrongen.

Advertenties