VIDEO: Zuidplas Sibelcogroeve open voor publiek

foto: Ton van Hoorn
Gepubliceerd op 13/05/2023 om 17:25
Laatst bewerkt op 13/05/2023 om 17:35

De Zuidplas van de voormalige Sibelcogroeve is vanaf nu opengesteld voor het publiek. Het gebied is vorig jaar overgedragen aan Natuurmonumenten.

Het stuk natuur op de Heksenberg in Heerlen wordt op 10 juni feestelijk geopend maar Natuurmonumenten is al voorzichtig begonnen met rondleidingen voor omwonenden en andere natuurliefhebbers.

Alhoewel de Zuidplas uitnodigt voor een frisse duik is het niet de bedoeling dat er gezwommen gaat worden. "De natuur moet hier zijn gang kunnen gaan en bovendien is het heel gevaarlijk", zegt Peter Everts van Natuurmonumenten. "Door de voormalige zandwinning loopt de bodem niet geleidelijk af maar heel steil op sommige stukken. Bovendien ontwikkelen zich koude stromen onder water en daardoor kan er kramp ontstaan".

Wat wel kan in het gebied is wandelen en fietsen. Verschillende routes in Parkstad sluiten aan op het gebied. Omwonenden zijn blij met de openstelling. "Ik heb hier als kind gewoond en als ik de achterdeur opende stond ik op de heide. Nu komen we daar nog regelmatig en het is mooi dat deze groeve aansluit op het heidegebied", zegt natuurliefhebster Miriam Boersma. Na de officiële opening gaat Natuurmonumenten regelmatig excursies uitzetten in de groeve.

Wat vind jij?
Schinveld krijgt een Social Sofa om dorpsgenoten met elkaar te verbinden. Kan jouw omgeving ook zo'n speciale zitbank gebruiken? Laat het ons weten via het reactieformulier.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties