VIDEO: Zoekactie in bos Ulestraten naar verdwenen Marjo Winkens

Foto: (c) ZO-NWS | Bjorn Thimister
Gepubliceerd op 9/04/2022 om 18:52
Laatst bewerkt op 9/04/2022 om 18:53

In een bosgebied in Ulestraten heeft zaterdag een nieuwe zoekactie plaatsgevonden naar de in 1975 verdwenen Marjo Winkens (16) uit Schimmert. Er werd uitgebreid met een graafmachine gezocht maar er werden tot op heden geen stoffelijke resten gevonden.

De zoekactie naar Winkens, die in de nacht van 1 op 2 september in 1975 verdween na een bezoek aan de Sint Rosa kermis in Sittard, werd in de afgelopen maanden in het diepste geheim zorgvuldig voorbereid. Vertegenwoordigers van stichting Signi verbleven meerdere keren in het desbetreffende bosgebied en onderzochten aldaar verschillende plekken met een zoekhond, gespecialiseerd in het vinden van lichamen, en grondradars. Deze zoekhond sloeg aan op de aanwezigheid van lijkengeur.

Aanleiding om dit onderzoek te starten was vertrouwelijke informatie die de bekende Limburgse privédetective Ben Zuidema eerder - mondeling en per brief - had binnengekregen van een veroordeelde man uit Heerlen. Die inmiddels overleden man had tegenover hem bekend had dat hij Marjo Winkens om het leven had gebracht en haar lichaam daarna dumpte in het bovengenoemde bosgebied in Ulestraten.

Signi zoekhonden
Zuidema kwam in contact met stichting Signi, die in Nederland maar ook in het buitenland een goede naam heeft voor wat betreft het terugvinden van vermiste personen. Na het eerste oriënterende onderzoek, dat uitwees dat het lichaam inderdaad mogelijk op de aangewezen plek in het bos van Ulestraten zou kunnen liggen, werd besloten om verdere benodigde stappen te ondernemen.

"Wij hebben zorgvuldige research verricht van tevoren, naar aanleiding van de informatie die wij van Ben Zuidema hadden binnengekregen", legt Cor Aalbregt van stichting Signi uit aan ZO-NWS. "Ook met Zuidema zijn we eerder in Ulestraten ter plekke geweest. Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg is onder andere ingelicht over onze zoekactie."

Bij burgemeester Mirjam Clermonts van Meerssen, waar Ulestraten onderdeel van is, werd om toestemming gevraagd voor de graafwerkzaamheden. Die kwam er deze week, waarna door stichting Signi meteen werd besloten om zaterdagochtend om 8 uur aan de slag te gaan.

Drie zoeklocaties
Met een minigraver werden drie plekken, waaronder een landweggetje en een naastgelegen weiland, centimeter voor centimeter voorzichtig afgegraven. Nauwkeurig werd elke grondlaag en -verstoring bekeken. Tot zaterdagavond werd er volgens Aalbregt nog niks gevonden. "Wij zijn nog aan het bekijken wat nu de verder te nemen stappen zullen zijn." 

Marjo Winkens verdween bijna 47 jaar geleden. Zij had samen met haar vriendin Margriet, die zelf in Sittard woonde, de kermis aldaar bezocht. Omdat Winkens de laatste bus naar huis had gemist, leende ze een bromfiets van de moeder van haar vriendin. De volgende dag werd de geleende brommer op korte afstand van haar ouderlijke woning teruggevonden, in de berm van de weg tussen Schimmert en Spaubeek. Van Marjo Winkens werd nooit meer iets vernomen en deze zaak is daardoor in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een groot verdwijningsmysterie. 

Venlo, Spaubeek en Beesel
Door de jaren heen zijn er meerdere gerichte zoekacties geweest, waaronder bij de N567 Venlo, op een vuilstortplaats in Spaubeek en op een bosperceel in Beesel, in de hoop het lichaam van Marjo te vinden en te achterhalen wat er met haar is gebeurd. Ook in Beesel werd een graafmachine ingezet.

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties