VIDEO: Wie viel op verkiezingsavond het meeste op?

Foto © ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 17/03/2022 om 16:40
Laatst bewerkt op 17/03/2022 om 17:00

Nu de laatste stemmen geteld zijn, is het duidelijk hoe de zetelverdeling voor de komende vier jaar uit gaat zien. Sommige partijen zijn opgelucht dat ze niks verloren hebben, andere kunnen hun overwinning nog bijna niet geloven, en enkele zagen woensdagavond hun laatste zetel verdwijnen. 

Tijd voor een overzicht. ZO-NWS ging langs bij de grootste overwinnaars en groeiers van Beekdaelen, Brunssum en Voerendaal. 

Beekdaelen

Voor Beekdaelen Lokaal leek de overwinning woensdagavond bijna vast te staan. De partij liep op alle andere partijen voor tot de uitslag van een van de laatste stembureaus binnen kwam. Het was de thuishaven van Hugo Schaffrath's Vernieuwingsgroep. Beekdaelen Lokaal eindigde met zes zetels op de tweede plek, één zetel meer dan de vorige verkiezingen. 

"Dat voelt geweldig", zegt lijsttrekker Henk Reijnders tegen ZO-NWS. "We hebben een goeie campagne gevoerd, we zijn meer dan tevreden, we hebben 500 of 600 stemmen meer dan vorige keer, ik denk dat hier een gelukkig man staat." De partij had verwacht deze verkiezingen hetzelfde aantal zetels te winnen. De extra zetel was dan ook een aangename verrassing. 

Beekdaelen Lokaal zat de afgelopen vier jaar in de oppositie. Nu, met zes zetels, hoopt Reijnders een serieuze gesprekspartner te worden voor de coalitieonderhandelingen. Die zullen geleid worden door de Vernieuwingsgroep die haar zetelaantal van voor de verkiezingen heeft weten te behouden. 

Brunssum

Woensdagavond, toen de stemlokalen dicht gingen, had de partij nog maar twee zetels. Enkele uren later is het een van de grootste partijen in de Brunssumse gemeenteraad, Lijst Borger. 

Lijsttrekker Hugo Janssen is woensdag op donderdag nacht een paar keer op moeten staan om te kijken of het allemaal nog klopte, dat hoge aantal zetels. "We hadden natuurlijk een prachtige campagne en ik hoopte op drie, misschien met een restzetel naar vier, maar vijf zetels, dat stond in geen enkel lijstje van mij", volgens Janssen. 

Maar waar komen die zetels nou vandaan? Volgens Janssen heeft de partij veel stemmen gekregen door een diverse lijst met jeugdig elan. Daarnaast denkt hij dat het vertrek van de BCD, die deze verkiezingen niet mee deed, Lijst Borger geholpen heeft. "Ik denk zeker dat een aantal stemmen van de BCD onze kant zijn opgekomen".

Voerendaal

Coalitiepartij Democraten Voerendaal maakte zich voor de verkiezingen nog een beetje zorgen. De discussie rond de beoogde zonneweides zou de partij zetels kunnen kosten. Toch wist de partij haar aantal zetels van vijf naar zes te verhogen. 

Lijsttrekker Ruud Braun is trots en dankbaar voor het vertrouwen dat de kiezer de partij gegeven heeft. Volgens hem komt dat doordat de partij zich de afgelopen twaalf jaar in de coalitie op de inhoud heeft gericht. "We hebben een geweldig team van 50 mensen die ook echt maatschappelijk geworteld zijn in onze kernen", zegt Braun. "Ik denk dat daar echt de kracht van Democraten Voerendaal in zit."

Braun is op dit moment wethouder. Op de vraag of hij dat de volgende vier jaar weer gaat zijn zegt hij volmondig 'ja'. "Ik heb het al gezegd: ik ben super trots en ik ga ontzettend graag met deze eervolle taak verder."

Reclame

Advertenties