VIDEO: "Verkeersveilige Provincialeweg Zuid Oirsbeek zou historisch zijn"

foto © ZO-NWS | Bart Lendfers
Gepubliceerd op 22/12/2021 om 16:39
Laatst bewerkt op 27/01/2022 om 13:32

'Weinig ongelukken op de Provincialeweg Zuid in Oirsbeek zou een trendbreuk zijn'. Dat is de conclusie van Bart Lendfers van Vereniging Historie Schinnen na historisch onderzoek naar de doorgaande weg tussen Doenrade en Amstenrade.

Racebaan

De geschiedenis van de weg in de afgelopen 100 jaar is het verhaal van regelmatig terugkerende verkeersongelukken, soms met alleen materiële schade of lichte verwondingen, maar regelmatig ook met dodelijke afloop. “De weg is altijd al gevaarlijk geweest omdat de 'Boschberg,' zoals deze ook wel wordt genoemd, komende vanuit Doenrade vrij steil naar beneden gaat. Vanuit de ander richting wordt flink gas gegeven als men de bebouwde kom van het gehucht Oppeven verlaat,” zegt Lendfers. Buurtbewoners bevestigen dat beeld:  "De weg is soms een racebaan waar zelfs bergop wordt ingehaald".

Persoonlijke betrokkenheid

Cynisch genoeg is de weg, die achtereenvolgens beheerd werd door het Rijk, de provincie en de gemeente, door het plaatsvinden van de ongelukken veel beschreven. Bart Lendfers is al sinds zijn jeugd geïnteresseerd in de geschiedenis van de weg door Oppeven. “Mijn opa en oma woonden er langs en ik woon er nog steeds vlakbij. Ik heb een aanzienlijke collectie foto's van de weg verzameld en heb regelmatig over de weg en zijn bewoners geschreven. Mijn opa is in 1940, op weg naar zijn werk op de mijn, een keer van de fiets gereden en onder een vrachtwagen terecht gekomen. Hij hield er gelukkig alleen een armbreuk aan over”.

Kleermaker zonder kleerscheuren

In Historiek 2021 beschrijft Lendfers het verhaal van kleermaker Joseph Debij uit Oppeven. In 1932 reed bij hem een vrachtwagen met autopech naar binnen. Wonder boven wonder raakte niemand gewond maar de boerderij waarin Debij met zijn familie woonde en werkte moest later afgebroken worden omdat de woning instabiel geworden was. Een andere anecdote gaat over een voetganger die een jaar later in de bocht van de Boschberg wordt aangereden.

Maatregelen

“Oppeven heeft een haat-liefde verhouding met de weg”, zegt Lendfers. “De weg brengt bedrijvigheid maar veroorzaakt ook verkeersoverlast. Om de situatie veiliger te maken werden er na de Tweede Wereldoorlog huizen gesloopt en is de bocht voor een deel uit de weg gehaald. In de jaren zeventig kwam er straatverlichting en na het twee dodelijke verkeersslachtoffers begin jaren tachtig, kwam er een stoplicht aan de voet van de berg”.

Actuele aanpassingen

De gemeente Beekdalen werkt op dit moment aan de weg. Naar verwachting komend voorjaar worden er verkeersremmende maatregelen genomen. Lendfers heeft er vertrouwen in dat door de aanpassingen minder gevaarlijke situaties op de weg zullen plaatsvinden. 

Reclame

Advertenties