VIDEO: 'Veel mensen met hiv leven met onnodig stigma'

Foto: ZO-NWS
Gepubliceerd op 29/11/2023 om 14:27
Laatst bewerkt op 29/11/2023 om 15:25

Stichting Wereld Aids Dag Limburg organiseert vrijdag een uitgebreid programma in de Schunck bibliotheek. 

Met het thema 'Is aids nog wel van deze tijd' wil de stichting aandacht vragen voor de ziekte en in het bijzonder het stigma waar veel mensen met hiv mee rondlopen. 

Ervaringsdeskundige Henk Offermans kreeg in 1995 de diagnose en snapt waarom veel mensen er niet over durven te praten. "Ikzelf had er op privévlak minder moeite mee, maar op mijn werk was ik verstoppertje aan het spelen", vertelt Offermans. "Ik kon het niet meer aan en heb mijn leidinggevende gevraagd of ik het aan mijn collega's mocht vertellen. Dat mocht en het luchtte enorm op. Veel mensen weten ook niet dat als het virus na een jaar niet meer detecteerbaar is in je bloed, je het virus niet meer kan overbrengen op iemand anders. Ik denk dat als veel mensen dit weten, het stigma kleiner wordt.

Voorzitter Antoine van Lune zegt dat vooral bij mensen die in de zorg werken de schaamte het meest heerst. "Dat is opvallend, omdat dat de mensen zijn die normaal gesproken de meeste kennis zouden moeten hebben over hiv."

Voor iedereen die geïnteresseerd is, heeft Wereld Aids Dag een programma opgezet. Het programma op 1 december wordt geopend met een gelegenheid voor deelnemers om gezamenlijk te eten bij De Twee Gezusters.

Dit wordt gevolgd door een bezinningsdienst in de Theresiakapel. Die dienst is een jarenlange traditie op Wereld Aids Dag. Tijdens de dienst wordt stilgestaan bij dierbaren uit heden en verleden.

Na afloop van de bezinningsdienst zal er een lezing en panelgesprek plaatsvinden in SCHUNCK Bibliotheek over zelfstigma bij mensen met (chronische) ziekten onder de titel “waarom zou je jezelf schamen voor je ziekte?!”. De lezing zal gegeven worden door Prof. dr. Arjen Bos (Open Universiteit).

Na de lezing is er een panelgesprek met Prof. dr. Arjen Bos, Armand Winthagen (directeur Toon Hermanshuis Parkstad) en een ervaringsdeskundige. Na afloop van het programma zal er een afsluitende borrel in Café Tess plaatsvinden. Tijdens de borrel is er de gelegenheid voor de bezoekers van het programma om na te praten. Het volledige programma op vrijdag 1 december is vrij toegankelijk voor iedereen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties