VIDEO: Troubadour Joep Rademakers heeft eindelijk eerbetoon in Schinveld

Foto: ZO-NWS
Gepubliceerd op 5/05/2023 om 10:03
Laatst bewerkt op 25/05/2023 om 09:07

De overleden troubadour Joep Rademakers heeft sinds vrijdag een blijvend eerbetoon in zijn geboortedorp Schinveld.

Het Comité Joep 90 bestaande uit dochter Brigitte, Jo Reijnders en Martin Hurkens hebben zich de afgelopen jaren ingezet om de liedjesmaker niet in de vergetelheid te laten raken. Rademakers overleed in 2002 op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Ruim twintig jaar later was het dan zover. In een grote feesttent werd vrijdagmiddag een biografie over Rademakers gepresenteerd. Auteur Jo Reijnders laat weten dat hij 3 jaar bezig is geweest met het boek. "Bij het doorstruinen van het archief, ben ik erachter gekomen dat Joep ooit een opera heeft geschreven. Dat is een heel bijzonder stuk." Bovendien vertelt hij de levensloop van de troubadour aan de hand van zijn liedjes en zijn diverse anekdotes in het boek opgenomen.

Ook radio-presentator en groot kenner van de Limburgstalige muziek Henk Hover leverde een bijdrage aan het boek. "Ik heb een klein stukje mogen schrijven over wat ik met Joep heb. Onlangs hebben we zijn liedjes gedigitaliseerd, zodat ze altijd blijven bestaan", vertelt Hover. In vergelijking met Jo Erens, Harry Bordon en Frits Rademacher deed de Schinveldenaar minder naamsbekendheid op. "Maar dat wil niet zeggen dat zijn werk minder belangrijk is. Hoewel Erens, Bordon en Rademacher landelijk succes hadden, was ook Joep actief in de hele provincie Limburg."

Het Comité Joep 90 initieerde behalve het boek ook een artiestenprogramma dat geheel in het teken staat van Rademakers en werd daarnaast nog een speciaal kunstwerk onthuld. Dat kunstwerk is gemaakt van cortenstaal en staat op de kruising van Beekstraat en de President Rooseveltstraat. Door een qr-code op een smalle zuil naast het kunstwerk kunnen voorbijgangers meer te weten komen over de overleden troubadour en liedjes beluisteren op het Joeptube-kanaal op Youtube.

In de avond zal een gevarieerd aanbod aan artiesten de liedjes van Joep Rademakers in een nieuw jasje steken.

 

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties