VIDEO: Treebeekplein klaar voor bezichtiging

Kris Nemeth
Gepubliceerd op 20/04/2022 om 11:25
Laatst bewerkt op 20/04/2022 om 12:50

De officiële opening van het Treebeekplein door de gemeente en Wonen Zuid vindt pas later dit jaar plaats, maar het compleet vernieuwde groene plein en de bewoning rondom zijn dit weekend al te bezichtigen.

Zaterdag 23 april en zondag 24 april is het één van de bezienswaardigheden van het IBA Open weekend tussen 12.00 uur en 16.00 uur.

Langer en duurder

Aan de vernieuwing van hart van de mijnkolonie uit 1913 is in totaal twaalf jaar gewerkt. Ten opzichte van de oorspronkelijke planning is de oplevering met ruim een half jaar vertraagd. De gemeente Brunssum, woningstichting Wonen Zuid, de provincie en herstructureringsorganisatie IBA werkten erin samen. Brunssum trok voor het project aanvankelijk 1,8 miljoen euro uit. De kosten zijn uiteindelijk bijna één miljoen euro duurder uitgevallen maar in die 2,8 miljoen euro is ook de verbetering van de Koolweg opgenomen, die oorspronkelijk geen onderdeel uitmaakte van het herinrichtingsplan Treebeekplein. IBA heeft drie ton bijgedragen aan het project en de Provincie Limburg 250.000 euro.

Circulair bouwen

Aan het plein stonden flats die zijn gesloopt en waarvan materiaal in het project is hergebruikt als 'bouw- en inrichtingselementen'. Rondom het plein zijn moderne huizen gebouwd die qua uitstraling en maatvoering passen bij de mijnwerkershuizen in de omliggende straten. Het Treebeekplein is een parkachtige omgeving geworden met in het midden een grote waterbuffer met trappenpartijen. Veel van de oude bomen zijn teruggezet op het plein.

Succesvol project met 'dure plicht'

Het feit dat veel van de oud-bewoners na de sloop weer met veel plezier aan het plein zijn komen wonen geeft volgens burgemeester Wilma van der Rijt het succes van het project aan. "Treebeek is een beschermd dorpsgezicht en het is nu zaak om deze parel na de opknapbeurt mooi te houden." Gedurende de bouwwerkzaamheden kwamen bij de gemeente veel klachten binnen over een tekort aan parkeerplaatsen. "Nu het plein klaar is en er aan twee kanten parkeerplaatsen zijn voorzien is de onvrede hierover verleden tijd" zegt de burgemeester van Brunssum .

IBA-Expoweekend

Tijdens dit Expoweekend zullen er activiteiten plaatsvinden rondom de vijftig IBA-projecten.

Een uitgelezen kans om 30 van deze projecten, die de transformatie- en herstructurering binnen de zeven Parkstadgemeenten moeten bevorderen, te bezoeken. Dit zijn de locaties in Voerendaal, Beekdaelen en Brunssum waar activiteiten gepland staan: 

Voerendaal: Oerland van Kalk, Openclub Klimmen, Kapel/Zorghuis Kunrade.

Beekdaelen: Vaesrade gemeenschapshuis/kerk, Etzenrade, Watertoren Schimmert, Gebiedsontwikkeling Thull, Leisure Lane

Brunssum: Openluchttheater, Treebeekplein, Schutterspark, Clemensdomein en -park

www.iba-parkstad.nl/kalender/iba-open-weekend

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties