VIDEO: Steeds meer open plekken op het kerkhof

Foto: (c) ZO-NWS
Gepubliceerd op 1/02/2021 om 13:29
Laatst bewerkt op 1/02/2021 om 13:37

In Limburg worden steeds minder mensen begraven en er verschijnen steeds meer open plekken op het kerkhof. 

In Schinveld kan pastoor Huub Adema die conclusie beamen. “Het aantal uitvaartdiensten en begrafenissen is teruggelopen.” Individualisering noemt Adema als een bijkomend probleem. Bijvoorbeeld “kinderen van familieleden die hier begraven liggen, wonen elders en bezoeken het graf niet meer. Ze zien er ook niet het nut van in om een graf aan te houden.”

De situatie op het kerkhof in Schinnen is anders. Daar is afgelopen jaar een plek bijgekomen voor negentig extra graven. Maar wie denkt dat er in Schinnen fors meer begraven wordt, heeft het mis. “In tegenstelling tot jaren geleden worden ook hier minder mensen begraven. Alleen zijn er graven die niet meer hergebruikt kunnen worden”, zegt kerkhofbeheerder Frits Schoonbrood. 

De parochie in Schinnen beschikt over 735 graven, waarvan 169 open plekken. Deze open plekken op het kerkhof aan de Sint Dionysiuskerk zijn geblokkeerd en niet meer beschikbaar, omdat het onverantwoord is een grafdelver of begrafenisondernemer aan het werk te laten. Hiermee doelt Schoonbrood onder meer op de hele smalle paadjes die een weg banen tussen de graven door. “De mensen worden tegenwoordig een stuk langer dan vroeger, dus de graven zijn ook groter geworden. Hierdoor is het onverantwoord om iemand met een kist te laten sjouwen op dit smalle stuk.”

De karakteristieke monumentale graven zorgen ervoor dat het kerkhof zijn herkenbare elementen niet verliest. “Die laten we bewust staan, omdat ze een historische waarde hebben”, besluit Schoonbrood.

Advertenties