VIDEO: Schoolkinderen in gesprek met burgemeester Geurts over ballonnenverbod

Foto: © ZO-NWS
Sam Verbeek
Gepubliceerd op 9/06/2021 om 15:58
Laatst bewerkt op 9/06/2021 om 16:25

Kinderen van basisschool de Sprong in Oirsbeek zijn woensdagochtend in gesprek gegaan met burgemeester Eric Geurts over het oplaten van ballonnen en de milieuvervuiling die het met zich meebrengt.

Naar aanleiding van een brief van de schoolkinderen aan de burgervader om aandacht te vragen voor de kwestie, kwam Geurts op verzoek langs bij de basisschool. De kinderen kregen ruim een half uur de tijd om vragen te stellen aan Geurts. 

De leerlingen willen dat de gemeente Beekdaelen een verbod invoert op het oplaten van ballonnen. “Het oplaten van ballonnen is leuk, maar het valt daarna op de grond en dieren eten dat op. Daar kunnen de beesten heel erg ziek van worden”, zegt een van de schoolkinderen.

Geurts vertelt dat er eerder al een motie is aangenomen over het ballonnenverbod, maar dat er de afgelopen tijd prioriteit bij andere kwesties is gelegd. Wel belooft de burgemeester aan de kinderen om het onderwerp op te pakken met de wethouder duurzaamheid.

Liefhebbers van de Schinveldse traditie de Hoejgeet hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken. Bovendien is het Hoej Hoej Comité in Schinveld zijn tijd ver vooruit. Het Comité organiseert jaarlijks het fenomeen, waarbij een kartonnen geit met honderden ballonnen op wordt gelaten. “Wij gebruiken al een aantal jaren biologisch afbreekbare ballonnen die niet schadelijk zijn voor het milieu”, zegt John Imming voorzitter van het Hoej Hoej Comité.

Geurts wil weten hoelang het duurt voordat de biologisch ballonnen afgebroken zijn, “maar het kan een mooie oplossing zijn”, aldus de burgervader.

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties