VIDEO: Schinveld verliest dorpsicoon met sluiting Dummer

Foto: © ZO-NWS
Gepubliceerd op 7/10/2021 om 13:34
Laatst bewerkt op 7/10/2021 om 13:53

Schinveld is vanaf zaterdag een icoon armer. Dan opent Hans Dummer voor het laatst de deuren van zijn winkel.

98 jaar lang holden klanten van heinde en verre om hun slag te slaan bij de winkel met een breed assortiment aan ver uiteenlopende artikelen. Je kon het zo gek niet bedenken of hij verkocht het. De slogan van zijn zaak was dan ook niet voor niets: de Dummer haet ’t ummer. Bovendien kon je bij Dummer ook nog terecht om je fiets te laten repareren.

Dummer zegt dat leeftijd de voornaamste reden is waarom hij ermee stopt. Het pand werd te koop gezet en sneller dan hij had gedacht, verkocht. Daarmee maakt het familiebedrijf, dat drie generaties in stand bleef, net geen 100-jarig jubileum mee. In 1923 richtte de opa van Hans het bedrijf op. Zijn vader en ome Jo namen de zaak over om vervolgens in 1995 het stokje over te dragen aan Hans zelf.

“In al die jaren ben ik geen enkele keer met tegenzin naar mijn werk gegaan. Sterker nog; het voelt niet eens als werk”, zegt Dummer. Naar eigen zeggen wist hij zich te onderscheiden van andere zaken door in te kopen, wat de ander toch niet zou inslaan. En met succes, want iedereen in Schinveld en omstreken wist de winkel van Dummer te vinden. "Voordat ik producten verkoop wil ik het in mijn handen hebben gehad. Inkopen deed ik de laatste jaren in Den Haag en Rotterdam. En voor de kerstballen ging ik zelfs naar Tsjechië."

Als aanstaand gepensioneerde krijgt hij meer vrije tijd. Iets dat voorheen schaars was voor Dummer. Hoe hij dat precies gaat invullen, weet hij nog niet. Prioriteit ligt bij meer tijd doorbrengen met zijn familie. Dummer heeft twee kinderen die allebei niet naast de deur wonen. Zijn zoon woont in Gouda en zijn dochter in Lissabon. "Ik ga ze nu vaker opzoeken", aldus Dummer.

 

Reclame

Advertenties