VIDEO: Romeinse kelder geeft inzicht in historisch Heerlen

Gepubliceerd op 21/06/2022 om 15:02
Laatst bewerkt op 21/06/2022 om 15:30

Onder het pand van makelaarskantoor Aquina in Heerlen ligt al jaren een archeologische schat verborgen. Een piepklein raampje moest passanten een blik in het verleden geven, maar het raampje is zo klein, en het is er binnen zo donker, dat de meeste mensen er nietsvermoedend langslopen. 

Daar brengt de gemeente nu verandering in. 

De Romeinse kelder die er zo'n 70 jaar geleden al ontdekt werd is bewaard gebleven als onderdeel van de kelder van het makelaarskantoor. Nu wordt de kelder schoongemaakt en gerestaureerd. 

Het zou deel uit gemaakt hebben van een woonhuis dat aan een drukke Romeinse straat lag. De restauratie en de metingen die daarbij plaatsvinden, samen met de voorwerpen die er voorheen al gevonden zijn, moeten door een nieuw onderzoek inzicht geven in het leven van de mensen die er ergens in de eerste drie eeuwen van onze jaartelling woonden. 

Voor wethouder Jordy Clemens is het een extra stukje karakter van Heerlen dat naar boven komt. "Heerlen is een Romeinse stad die opnieuw aan het ontwaken is", aldus de wethouder. De restauratie moet dat voor de mensen op straat duidelijk gaan maken. 

De kelder wordt opgeknapt en krijgt uiteindelijk een groter raam zodat passanten er binnenkort fatsoenlijk naar binnen kunnen kijken. 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties