VIDEO: Romeins verleden komt tot leven in Bocholtz

Gepubliceerd op 14/06/2024 om 17:30
Laatst bewerkt op 14/06/2024 om 18:42

Het Romeinse verleden komt dit weekend tot leven in Bocholtz tijdens de tweede editie van het ArcheoFestival Sempervivetum. Het landelijke dorp herbergt veel Romeinse schatten, die door middel van een theaterparcours toegankelijk worden gemaakt.

Bezoekers wandelen een tocht van drie kilometer die ongeveer twee uur duurt. Onderweg lopen ze langs acteurs die in de openlucht verschillende optredens geven, die betrekking hebben op de Romeinse vondsten die gedaan zijn in de omgeving.

"Dit is een uniek gebied in Nederland omdat hier ontzettend veel grote vondsten uit de Romeinse tijd gedaan zijn", zegt wethouder Hub Hodinius. Eén van de organisatoren, Marc Charlier, beaamt dat. "Maastricht en Nijmegen waren de hoofdsteden. Maar hier werd het geld verdiend, want hier werd graan verbouwd voor al die legioenen die in deze streek lagen."

Vertellers, die zowel Duits als Nederlands spreken, begeleiden de groepen langs de verschillende scenes. Daar worden ook bijzondere vondsten ook tentoongesteld. De scenes zelf worden in het Ripuarisch dialect opgevoerd: een oud dialect dat rond Bocholtz gesproken werd. Een deel van de tocht gaat ook door Duitsland. De samenwerking met het buurland is deze editie voor de eerste keer. Er zijn namelijk ook verschillende vondsten letterlijk op de grens gedaan. "Op die manier willen we deze rijke historische plek samen op de kaart zetten", aldus Hodinius.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties