VIDEO: Ratten een steeds groter probleem

Yves Lacroix
Gepubliceerd op 27/05/2022 om 14:23
Laatst bewerkt op 16/06/2022 om 17:28

Bewoners van de Boebegraaf in Schinveld hebben al jaren last van ratten. Inmiddels zien ze tegen zonsondergang tientallen ratten over de hekken kruipen en durven ze zelf de tuin niet meer te gebruiken. Ook aan de A Ge Water worden regelmatig ratten gezien. 

Volgens ongediertebestrijder Ted Debets is het steeds vaker voorkomend probleem. Volgens de wet mogen er minder lokazen, gif en pesticiden gebruikt worden. Dat leidt tot situaties als in Schinveld. 

Chantal Hornstra kampt al jaren met het probleem, maar het wordt steeds erger. Het is zo ver dat ze in de avond niet meer buiten durft te zitten en angst heeft wanneer ze de ramen gaat wassen. "Vorige week heeft de buurvrouw een verjaardag gehad. Dat heeft ze ergens anders moeten doen omdat de ratten door de tuin liepen", aldus Hornstra. 

Vaak heeft het te maken met de riolering. Die kan volgens Debets niet goed afgesloten of kapot zijn. Daardoor kunnen de dieren naar boven komen. Daar zoeken ze naar eten en blijven ze hangen op plekken waar vaak rotzooi en etensresten te vinden zijn. Ook het strooien van voedsel voor kippen of duiven kan een probleem zijn. 

De gemeente is op de hoogte van de problemen en heeft vallen laten plaatsen. Daar is inmiddels één rat mee gevangen. Ook is er een onderzoek gestart naar de oorzaak van het probleem. 

Burgemeester Eric Geurts gaat binnenkort kijken bij de gedupeerden. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties