VIDEO: Raadswerk moeilijk te combineren met baan en ouderschap.

Foto: © ZO-NWS
Kris Nemeth
Gepubliceerd op 16/03/2022 om 13:07
Laatst bewerkt op 16/03/2022 om 13:41

Nieuwe raadsleden wacht een zware taak. Raadsleden die hen voorgingen de afgelopen periode houden het soms voor gezien om die reden. Zoals de 31-jarige Kay Bemelen uit Hulsberg. Hij stopt al na één periode als raadslid voor het CDA in Beekdaelen.

Bemelen heeft een drukke baan en een gezin met twee jonge kinderen. "De stapels stukken die ik moet doorlezen kosten veel tijd, maar met name het tijdstip waarop de raadsvergaderingen plaatsvinden is voor mij een té zware belasting". Ook noemt hij de samenstelling van de gemeenteraad met een hoge gemiddelde leeftijd "niet echt inspirerend". Verder hebben de perikelen in zijn fractie in de afgelopen periode meegespeeld bij zijn overweging te stoppen met het raadswerk.

Raadsgriffier Bibian van der Wijst van Beekdaelen is bekend met het probleem van de zware werkdruk van raadsleden. Vooral kleine fracties hebben het heel druk omdat ze het werk niet onderling kunnen verdelen. "Met de 15 tot 20 uur die er gemiddelde voor de functie staan staan red je het dan vaak niet," zegt ze. "De griffie ondersteunt de politici zoveel mogelijk maar uiteindelijk is het toch de politicus die het moet doen".

Van der Wijst betreurt het met name dat de gemeenteraad geen evenwichtige afspiegeling is van de samenleving naar man-vrouw, allochtoon-autochtoon, rijk-arm enzovoort.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties