VIDEO: Protest Pretpark Terworm nooit! herdacht

Gepubliceerd op 23/01/2023 om 12:54
Laatst bewerkt op 23/01/2023 om 13:11

Het was zondag precies 40 jaar geleden dat er rond kasteel Terworm in Heerlen geprotesteerd werd tegen de plannen voor een groot pretpark in het gebied.

Een aantal deelnemers van toen, leden van het actiecomité Terworm Pretpark nooit!, liep zondag ter herinnering nog een keer door het natuurpark tussen de twee autowegen. "We zijn toen bij elkaar gekomen, heel onbevangen en we zeiden we zien wel maar dit gaat niet gebeuren", zegt Marij Janssen, één van de organisatoren van de protestmars op 22 januari 1983. Tot grote verrassing van de organisatie kwamen ongeveer 7.500 mensen naar het gebied om mee te lopen in de mars.

Ondanks de inspanningen van diverse partijen ging de plannen voor het park de prullenbak in en dat was voor een deel te danken aan het protest. "Uiteindelijk bleek dat er geen draagvlak was voor het project", vertelt mede-organisator Walter Uitterhoeve. "De gemeenteraadsleden kreeg zoveel over zich heen en op een gegeven moment geloofde niemand er meer in".

Midden jaren 90 werd door Freek van der Valk, van de bekende hotelketen, de gemeente Heerlen, onder aanvoering van de toenmalige burgemeester Piet van Zeil en Natuurmonumenten het plan gesmeed om Terworm en het omliggende gebied in oude staat te herstellen, met het huidige natuurgebied als resultaat.

De oud actievoerders kijken 40 jaar later trots terug op hun toenmalig protest.Ter herinnering zijn er zondag twee bankjes en een gedenkplaat onthuld in het gebied.  "Het is prachtig hier, ik wandel hier graag, en met mij vele anderen, het is een aanwinst. Ik denk dat het een van de weinige acties is geweest die echt resultaat hebben opgeleverd", besluit Janssen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties