VIDEO: Ouderen voelen zich in de steek gelaten door banken

Foto: © ZO-NWS
Sam Verbeek
Gepubliceerd op 26/08/2021 om 13:00
Laatst bewerkt op 27/08/2021 om 13:33

Brunssumse ouderen voelen zich in de steek gelaten door de banken. Terwijl de gele geldmaten bezig zijn aan een opmars, verdwijnen steeds meer bankkantoren. Het laatste bankfiliaal van de Rabobank in Brunssum sluit per 1 oktober definitief de deuren.

Steeds meer bankfilialen sluiten, omdat er volgens een woordvoerder van de Rabobank te weinig behoefte aan is. De banken lijken echter een generatie te vergeten bij die stelling.

In de steek
“Mijn generatiegenoten en ik hebben altijd ons geld op de banken gezet. Hierdoor hebben de banken goed kunnen groeien. Nu laten ze ons in de steek”, zegt de 86-jarige Hans Ronda.

Criminelen
Ouderen in de Parelstad hebben geen behoefte aan de gele geldmaten. Volgens hen is er een gebrek aan privacy en veiligheid. “Iedereen kan meekijken. Criminelen kunnen je zomaar volgen en een paar meter verderop het geld afnemen.”

Desalniettemin voldoen de banken aan de landelijke regelgeving. "In een straal van twintig minuten reizen moet er namelijk een bankfiliaal gevestigd zijn waar mensen bankzaken kunnen regelen. Dat is in dit geval Heerlen", zegt een woordvoerder van de Rabobank.

Veilige locatie
De ouderen zijn daardoor aangewezen op vervoer naar een veilig bankfiliaal. “Mijn vrouw en ik wijken nu uit naar Nuth. Daar kunnen we binnen geld pinnen en storten.” Echter kan het echtpaar niet lang meer terecht in dat dorp voor geldzaken, want ook daar gaat een ‘veilige’ locatie sluiten.

Weekopbrengst
Bovendien hebben niet alleen ouderen last van de sluitingen. Ook ondernemers voelen zich er niet prettig bij om de weekopbrengst langs de straat te moeten storten bij de gele geldmaat. “Het gaat niet om een paar tientjes die je op zak hebt”, zegt Jan Westerhof van Trefcentrum Treebeek. “Het onveilige gevoel dat erbij komt kijken, zorgt ervoor dat ik nooit alleen ga storten. Je bent continue bezig met wat er om je heen gebeurt”, voegt de ondernemer eraan toe.

Daarnaast heerst er vooral onbegrip bij Westerhof: “Het was altijd mogelijk om deze zaken binnen bij de bank te regelen. In een gemeente als Brunssum moet toch minimaal één veilige locatie gerealiseerd kunnen worden?”

Motie
Om die vraag te beantwoorden heeft raadslid Gerrit Ebbinge (PAK Brunssum) onlangs een motie ingediend. Hij wil dat het college van burgemeester en wethouders het gesprek aangaat met de banken om dit probleem op te lossen. Ebbinge is tevens voorzitter van de ouderenbond in de Brunssumse wijk Treebeek. Daar staat hij nauw in contact met ouderenadviseur Harrie Jaeqx, die onlangs tientallen klachten ontving.

Tien kilometer
"Je kunt van ouderen die zijn aangewezen op rollator of een scootmobiel niet verlangen tien kilometer te overbruggen om in Heerlen te gaan pinnen. Het is zaak dat er één of meerdere veilige locaties terugkomen in Brunssum", aldus Jaeqx.
 

Tags

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties