VIDEO: Ouderen in Parkstad voelen zich gezond

Foto © ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 9/09/2021 om 10:13
Laatst bewerkt op 10/09/2021 om 11:42

Meer dan de helft van de ouderen in de regio Parkstad voelt zich gezond. Dat blijkt uit een rondvraag van de GGD uit 2020. Alleen in Brunssum is dat aantal iets lager. Daar ervaart zo'n 47 procent een goede gezondheid.

Hoewel ouderen hun gezondheid als goed ervaren, heeft meer dan de helft ernstig overgewicht. In Brunssum is dat 65 procent van de ouderen. In Beekdaelen is dat iets lager en in Voerendaal het laagst met 59 procent. Dit terwijl het grootste deel van de ouderen wel vindt dat ze aan de beweegnormen voldoet.

Ouderen in Beekdaelen bewegen volgens de rondvraag het meest. Daar denkt 71 procent genoeg te bewegen. In Voerendaal, Heerlen en Kerkrade bewegen de ondervraagden iets minder. In Brunssum wordt het minst bewogen. Daar denkt 59 procent van de ouderen aan de norm te voldoen. 

Naast de fysieke gezondheid is door de GGD ook gevraagd naar de geestelijke conditie. Meer dan de helft van de ouderen in Parkstad zegt zich eenzaam te voelen. Zo'n 12 procent van de ouderen voelt zich zelfs zeer eenzaam. De gemeente Heerlen heeft het hoogste eenzaamheidsprercentage. Daar voelt 56 procent van de ondervraagde ouderen zich alleen. In de omliggende gemeenten is dat percentage iets lager. In Beekdaelen voelen de minste mensen zich eenzaam. Daar gaat het om 51 procent. 

Ook heeft bijna de helft van de volwassenen in de regio een verhoogde kans op een angststoornis of depressie. In Kerkrade vallen de meeste volwassenen binnen de risicogroep. Zo'n 50 procent. In Beekdaelen is dat percentage het laagste met 41 procent. 

Iedere vier jaar maakt de GGD een gezondheidsmeter waarin volwassenen en ouderen een vragenlijst kunnen invullen. Aan de meting van 2020 hebben in Zuid-Limburg zo'n 32.000 mensen mee gedaan.

 

Advertenties