VIDEO: Openbare brainstorm moet schutterij Schinveld redden

Foto: © ZO-NWS
Gepubliceerd op 5/11/2021 om 15:10
Laatst bewerkt op 5/11/2021 om 16:44

In een laatste poging om nieuwe leden te krijgen organiseert schutterij Eligius en Juliana Schinveld een openbare informatiebijeenkomst in zaal Fasila. 

Op een ledenvergadering werd onlangs vastgesteld dat de schutterij op sterven na dood is. Er zijn nog maar elf geüniformeerde leden en het bestuur mist vaste krachten. Schuttersbond Sint Gerardus Amstenrade vroeg Jos Timmermans zeven jaar geleden het bestuur van Sint Eligius te versterken. "Sindsdien ben ik ad interim voorzitter maar eigenlijk zou die functie tijdelijk zijn", zegt hij lachend.

Timmermans vindt dat er door de schutterij alles aan is gedaan het ledental op te vijzelen. "Drie jaar geleden hebben we nog nieuwe uniformen gekocht omdat we toen weer groei zagen tot circa 25 leden. Maar de corona-epidemie heeft daarna weer voor ledenverlies gezorgd.  Jongeren voor de schutterij interesseren lukt maar niet, waarschijnlijk omdat ze liever achter de computer zitten bijvoorbeeld."

Voorzitter van de Schuttersbond St. Gerardus ziet ook dat veel Limburgse schutterijen het moeilijk hebben. "Het heeft met vergrijzing en ontgroening van de Limburgse bevolking te maken maar ook met het karakter van sommige schutterijen die teveel in zichzelf gekeerd zijn", zegt voorzitter Jos van Cleef. "Ook sluiten nieuwe bewoners van dorpen zich niet makkelijk aan bij verenigingen in een dorp. Fuseren is een mogelijkheid maar het zou doodzonde zijn als Schinveld een vereniging met een geschiedenis van ruim 400 jaar kwijtraakt".

Tijdens de bijeenkomst donderdag 18 november om 19.30 uur vertellen leden van de vereniging over de waarde van de schutterij voor Schinveld. "We organiseren schietwedstrijden en feesten waar de hele gemeenschap plezier aan beleeft. We willen de bevolking vragen creatief mee te denken over nieuwe aanwas. Het moet toch lukken om er zo'n 20 leden bij te krijgen?"

Advertenties