VIDEO: Ontkerkelijking met Pasen: 'Meer een lentefeest'

Gepubliceerd op 28/03/2024 om 14:00
Laatst bewerkt op 10/04/2024 om 08:53

Steeds minder mensen weten wat de Goede Week, het herdenken van de laatste dagen van Jezus, precies inhoudt. Op Witte Donderdag herdenken christenen het Laatste Avondmaal, Goede Vrijdag staat in het teken van de kruisiging van Jezus, op Stille Zaterdag staan mensen stil bij de graflegging en met Pasen zelf de wederopstanding. 'Maar het is nu meer een soort lentefeest", vertelt deken van Schinnen, Jack Honings.

Door de ontkerkelijking in Nederland zou het hem zelfs niet verbazen als een feestdag als Pasen in de toekomst wordt ingeruild voor een feestdag van een ander geloof. "Steeds meer mensen van andere geloven komen naar Nederland en die vieren het wel serieus. Dan is het meeste stemmen gelden en dan begrijp ik dat christelijke feestdagen plaats moeten maken voor die van andere geloven. Dat is prima, al vind ik het wel jammer", vertelt de deken.

Voor Honings biedt het geloof houvast. "Als er iets ergs gebeurt, raak ik niet in paniek. Door het geloof kan ik dingen relativeren. Mensen moeten accepteren dat het leven tegenslagen met zich meebrengt. Door Jezus Christus kan ik die tegenslagen aan", verklaart Honings. Hij gelooft dan ook dat mensen die niet geloven de houvast en zingeving van het leven kwijt kunnen raken. "Ik schrik ervan hoe groot de wachtlijsten zijn in de psychiatrische zorg, hoeveel jongeren het na corona niet meer zien zitten. Met andere woorden: zij kunnen op een of andere manier het leven niet meer aan. Dat vind ik erg. Waar zoeken zij dan de oplossing in? Ik zou graag met ze in gesprek gaan over de visie van Jezus op dit leven. Persoonlijk ken ik geen beter alternatief dan Jezus zelf."

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties