VIDEO: Nieuwe kerststal voor Schinveld

Foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 16/12/2021 om 16:51
Laatst bewerkt op 16/12/2021 om 17:40

Na zeker zestig jaar trouwe dienst staat de kerstbeeldengroep van de H. Eligiuskerk in Schinveld dit jaar niet in de stal maar in de stalling.

De beeldengroep, die naar schatting zestig jaar oud is, is versleten volgens Frans Herings, secretaris van het kerkbestuur. “De gipsen beelden zijn vaak versleept en daardoor is een groot deel stuk. Mensen storen zich daaraan. Er zijn in de afgelopen jaren reparaties verricht maar die zijn moeilijk en niet altijd even succesvol geweest”.

Het kerkbestuur weet nog niet wat er met de beelden gaat gebeuren. Voorlopig staan ze in een opslag in de sacristie. Een deskundige van het bisdom komt binnenkort kijken wat de financiële en kunsthistorische waarde is van de beelden. Afhankelijk daarvan wordt besloten of de beelden worden verkocht of niet.

Pastoor Huub Adema, die spreekt van 'artrose aan de kerstfiguren door ouderdom,' ging voor het kerkbestuur op zoek naar een nieuwe beeldengroep. “In mijn oude parochie in Roggel kregen de vrijwilligers van de H. Petruskerk steeds meer moeite om de grote beelden van hun kerststal op te zetten. Ze hebben een kleinere groep neergezet en ik kon de Roggelse beeldengroep tegen een kleine vergoeding overnemen”.

Hoewel parochianen vaak veel herinneringen bewaren aan 'hun' kerststal is de beeldengroep uit Roggel tot nu toe goed ontvangen door de parochianen van Schinveld. De beelden zijn ook ongeveer even oud als de beelden die tot nu toe in de kerststal van Schinveld stonden. Qua materiaal en stijl lijken ze ook op de beelden uit de oude groep.

Er zijn ook enkele beelden van de oude kerstgroep van de Eligiuskerk tussen de beelden uit Roggel gezet. “De 'oude' schaapjes passen er qua formaat mooi bij. "Nu hebben we ineens ook twee kamelen: één van de groep uit Roggel de ander uit Schinveld. Die kameel is een eerbetoon aan een Schinveldenaar die het beeld ooit zelf heeft gemaakt", zegt Adema.

De kerststal is tot Driekoningen, één uur voor aanvang van de diensten, gratis te bezichtigen.

 

Reclame

Advertenties