VIDEO: Museum over frisdrankbaas Moulen deze zomer open

Gepubliceerd op 21/05/2021 om 16:55
Laatst bewerkt op 22/05/2021 om 14:28

Het verhaal van frisdrankbaas Leo Moulen wordt vanaf deze zomer permanent verteld in een museum in Voerendaal.

Het museum komt op dezelfde plek waar de fabriek vroeger stond, aan de Heerlerweg in Kunrade. De paardenkop boven de poort zal net als vroeger bezoekers blijven begroeten. "We hebben nog oude machines die we tentoon gaan stellen", zegt achterkleindochter Jacqueline Moulen. "Het museum zal bestaan uit een kamer waar allerlei objecten worden tentoongesteld. Daarnaast komen er digitale gadgets die verhaal vertellen. Bovendien komt op de binnenplek van het pand een groene oase van rust met herkenbare elementen en streven we naar een waterproeverij om mensen een optimale beleving aan te bieden."

Voordat Moulen limonade ging produceren had hij een vervoersbedrijf met paard en kar. De diensten die hij verleende bestonden voornamelijk uit mijnwerkers naar het werk brengen en retour. Na duizenden dorstige mijnwerkers naar huis te hebben gebracht, ging er een lampje branden. Moulen startte in 1907 een limonadefabriek onder de naam Glück Auf Perle.

Rond 1920 werd Moulen door een vriend ingefluisterd dat er een groot bedrijf, genaamd Coca-Cola, de wereld aan het veroveren was op het gebied van frisdranken. Hij besloot twee jaar later zijn bedrijfsnaam te veranderen in Noca-Nola. Moulen legde beslag op het alleenrecht om frisdranken onder deze naam te verkopen in een afzetgebied met 50.000 mijnwerkers. Mocht Coca-Cola ooit zijn intrede willen maken in Nederland dan mocht het binnen een straal van 50 kilometer rondom Voerendaal geen frisdranken verkopen. In 1937 kwamen beide partijen overeen voor een bedrag van 10.000 gulden. Gevolg daarvan was wel dat alle producten en materialen met de naam Noca-Nola op moesten worden vernietigd. 

Reclame

Advertenties