VIDEO: Meningen omwonenden over ganzenoverlast Voerendaal verdeeld

Foto: ZO-NWS | Nick Heunen
Gepubliceerd op 23/02/2021 om 17:24
Laatst bewerkt op 24/02/2021 om 19:06

De meningen over de ganzenoverlast van omwonenden van park ’t Brook in Voerendaal zijn verdeeld. Dat blijkt uit een rondgang die ZO-NWS maakte.De gemeente komt naar aanleiding van het overleg met Hofganzen ganzenbescherming Nederland volgende maand in actie tegen de overlast, die de Canadese ganzen daar veroorzaken. Zo worden onder meer de eieren ingesmeerd met maïskiemolie en door elkaar geschud, hekjes geplaatst en komt er een voerverbod in het park.

Eén omwonende laat ons weten dat ze niet alleen veel last ondervindt van de ganzenpoep, maar ook tijdens het slapen gaan. “In de late avonduren willen die beesten nog wel eens flink te keer gaan tegen elkaar. Ze zorgen vaak voor lawaai en dat is niet zo prettig als je in bed ligt.”

Huub woont tegenover de vijver en geniet elke dag opnieuw van ‘zijn voortuin.’ “Er ligt wel eens wat poep van die dieren op het pad naar mijn voordeur, maar dat is met een beetje water ook zo weer weggespoeld. En zeg nu zelf; er is toch niets mooiers dan dat je ’s ochtends opstaat, door het raam naar buiten kijkt en moeder gans met tien kuikentjes er achteraan ziet lopen?! Dan neem ik dat beetje poep maar voor lief.”

Een wandelaar loopt dagelijks door het park en merkt op dat er op dit moment veel minder ganzen gehuisvest zitten in ’t Brook. “Vorig jaar waren er veel meer Canadese ganzen. Er moeten er ook niet meer bijkomen dan er op dit moment (45 ganzen, red.) zijn in het park, want dan kun je op sommige plekken de ganzenpoep niet meer ontwijken.”

Ondanks dat deze mensen verschillen van mening, kunnen ze zich wel vinden in de aanpak van de gemeente. “Dit is wel het maximale aantal ganzen”, zegt Huub. “Elke dag worden de paden hier schoongemaakt, maar dat lijkt me ondoenlijk worden als het aantal zich verdubbeld.” 

De andere omwonende heeft haar bedenkingen bij de hekjes die de gemeente van circa 40 centimeter wil gaan plaatsen. “In mijn beleving hebben ganzen vleugels en kunnen ze vliegen”, zegt ze. De hekjes moeten ervoor zorgen dat de watervogels niet meer in de voortuinen van mensen terecht komen.

Advertenties