VIDEO: Levensverhalen van markante ouderen uit Schinnen

Foto: © ZO-NWS
Gepubliceerd op 28/09/2021 om 10:10
Laatst bewerkt op 28/09/2021 om 11:34

Half november verschijnt ‘Portretten uit Sjitterend Sjènne’. Het is een verhalenbundel met portretfoto's die is samengesteld door Hubert Nijsten en Léon Cuypers uit Schinnen.

De auteurs hebben allebei een levensreddende hartoperatie ondergaan. Het inspireert hen om de verhalen van 78-plussers uit het dorp op te tekenen zodat ze niet verloren gaan voor het nageslacht. Vijfentwintig hoog bejaarde dorpsgenoten zijn, begin dit jaar, geïnterviewd over hun levensloop.

Het is een selectie geworden van verhalen van bekende en minder bekende dorpsgenoten die vertellen over vrolijke en trieste momenten uit hun leven. Alle verhalen samen laten zien hoe sterk Schinnen in sociaal-maatschappelijk opzicht is veranderd in bijna honderd jaar.

Huub Nijsten noemt het ‘bijna onvoorstelbaar hoe het de geportretteerden uit zijn boek gelukt is om al die vernieuwingen bij te benen.’ Ook is opvallend dat sommigen er al jaren juist een zelfde levenspatroon op na houden. Zo verzorgt de 88-jarige Hub Otermans uit Nagelbeek al een groot deel van zijn leven de plaatselijke kapel. Die werd door inwoners opgericht om Maria ervoor te danken dat ze het gehucht veel oorlogsleed heeft bespaard. Zijn 85-jarige echtgenote Toos Otermans is al decennialang een verwoed wandelaar, die nog steeds te voet naar de kerkdiensten in Schinnen gaat. Léon Cuypers heeft de markante gezichten van de hoofdrolspelers gefotografeerd voor het boek ‘Portretten uit Sjitterend Sjènne’ .

Wie vóór 30 september inschrijft, krijgt het boek tegen de gereduceerde prijs van 18,50 euro. Dat kan via portrettenschinnen@ziggo.nl. Eventuele winst uit de boekverkoop komt ten goede aan de ouderen van Schinnen.

Advertenties