VIDEO: L'Espoir: "De huidige coalitie is de onze niet"

Foto © ZO-NWS
Yves Lacroix
Gepubliceerd op 14/06/2022 om 15:28
Laatst bewerkt op 14/06/2022 om 16:01

Het struikelblok voor de vertrekkende leden van het Progressief AKkoord (PAK) was de beoogde coalitie met de VVD en PvdA. Op een vroeg stadium ontstond er al discussie binnen het PAK. 

Reden voor drie leden om te vertrekken. "Ik noem het de rug recht houden", zegt Servie L'Espoir. "De huidige coalitie is de onze niet. Om twee redenen: één er loopt een integriteitsprobleem met een partij en het tweede is dat wij beloofd hebben lokaal door te gaan." Als dat er niet van komt moet je oppositie voeren vindt hij. 

Het begon al snel na de gemeenteraadsverkiezingen. De beoogde samenstelling van de coalitie bleek vanaf het begin al niet te kunnen lukken. Zo wilde Lijst Borger niet met BBB / Lijst Palmen in zee en hielden de VVD en PvdA elkaar vast waardoor zij niet onafhankelijk van elkaar in een coalitie konden.

Het PAK trok toen de conclusie om dan maar oppositie te voeren. Tijdens een algemene ledenvergadering besloot een meerderheid van de leden, echter, om toch in de coalitie te willen. 

"Een aantal mensen hebben daar geen vrede mee", zegt Jos Janssen, de nieuwe fractievoorzitter van de partij. "Want die zien toch niet het verschil tussen de inhoud van zo'n programma en het aantal mensen dat daarmee betrokken gaat worden."

De vertrekkende leden zijn van plan een nieuwe progressieve fractie op te richten. L'Espoir en Drenth zullen daar raadslid van worden. Houben sluit zich aan als burgercommissielid. 

Janssen is niet bang dat meer fractieleden vertrekken. Hoe dat zit met normale leden van de partij weet hij niet. Volgens L'Espoir zijn de drie die open brief van maandag ondertekenden in ieder geval niet de enige leden die vertrekken bij de partij. 

Het PAK gaat in ieder geval door en probeert het partijprogramma, samen met Lijst Borger, VVD en de PvdA terug te laten komen in de coalitie. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties