VIDEO: Laagje voor laagje wordt spoortalud Voerendaal afgegraven

Foto: L1
Sam Verbeek
Gepubliceerd op 4/08/2023 om 11:19
Laatst bewerkt op 4/08/2023 om 15:29

Ecologen weten bijna zeker dat de dassen uit twee dassenburchten onder het spoor bij Voerendaal zijn verkast. Toch gebeurt het afgraven van de burchten héél voorzichtig want je weet maar nooit of er nog een das zit. En het gaat om een beschermde soort.

Ruim drie weken zijn er uitgetrokken om de klus te klaren, laat L1 weten.

Onder het toeziend oog van ecologen van Eeko natuur & ecologie uit Sittard worden de dassenburchten afgegraven. Pas als met een camera in een gang is gekeken om vast te stellen of er zich nog een das bevindt en hoe de gang verder loopt, mag er weer een hap uit het talud worden genomen. En het gaat om een spoordijk van 10 meter hoog, dus het duurt wel even voordat hier 120 meter dijk is afgegraven en weer opnieuw is opgebouwd.

Dassen graven burchten het liefst in een helling of steilrand, bijvoorbeeld in holle wegen. Een spoordijk is ook heel geschikt. Ze graven een uitgebreid gangenstelsel met vaak een pijp die verticaal naar boven gaat. Zo ook onder het spoor bij Voerendaal. "We vonden bij het verwijderen van het spoor zo'n gang, die zat precies tussen de rails", zegt bouwmanager John Nieuwstad van Prorail. "Dus je ziet hoeveel gevaar zo'n dassenburcht kan opleveren voor het treinverkeer."

Door verzakkingen moesten de treinen hier tussen Voerendaal en Heerlen al flink vaart minderen om veilig te kunnen passeren. En als de veiligheid van treinpassagiers in het geding is kan een ontheffing worden verleend om het verblijf van deze beschermde diersoort te verwijderen. "Maar daar zijn wel strenge regels voor", zegt ecoloog Dennis van Hooren. "Weken van tevoren hebben we wildcamera's geplaatst, is het talud gemaaid en is er een metalen gaas gelegd met luiken voor de ingangen waardoor dassen wel naar buiten kunnen, maar niet meer naar binnen. We hebben kunnen vaststellen dat de burchten onder het spoor niet meer bewoond zijn."

Volgens Van Hooren kunnen de dassen ergens anders een nieuwe burcht graven. "Daar kunnen we een handje bij helpen om zelf zo'n burcht aan te leggen, zodat de dassen al een goede plek hebben voor als straks de winter komt. De dassen van deze burcht die we nu afgraven, hebben al een ander onderkomen gevonden. Aan de andere kant van het spoor ligt een oude dassenburcht, die was verlaten. Maar met onze wildcamera's hebben we kunnen vaststellen dat die nu bewoond is, dus ze zijn gewoon verhuisd."

Het treinverkeer ligt tot 25 augustus stil tussen Valkenburg en Heerlen. Tussen Maastricht en Valkenburg is er wel een stoptrein. Op het traject Valkenburg - Heerlen nemen bussen de dienstregeling over. De sneltrein Maastricht-Heerlen rijdt niet, reizigers wordt aangeraden om via Sittard te reizen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties