VIDEO: Kunderberg Natuur komt in actie tegen jagers

Laatst bewerkt op 24/11/2020 om 11:58

Een groep inwoners van Voerendaal onderneemt actie tegen het jagen op wilde dieren in natuurgebied Kunderberg. De initiatiefnemers willen een jachtverbod in het bosgebied afdwingen.

De actiegroep Kunderberg Natuur heeft onlangs een petitie gestart, omdat er steeds minder dieren te zien zijn in het bosgebied tussen Heerlen, Ubachsberg en Voerendaal.

Anne Hanssen is natuurliefhebber en vertegenwoordigt de actiegroep. Al jaren maakt ze wandelingen door het natuurgebied en merkt ze de veranderingen. "Voorheen liep je hier en zag je aan de bosrand wel eens een ree lopen, maar je ziet nu bijna niets meer." Volgens Hanssen zijn er door de landbouw om het bos heen ook steeds minder schuilplekken voor de dieren. Waardoor het wild een makkelijk prooi wordt voor de jager.

"De jagers zijn goed beschermd en overtreden de wet niet wanneer er geschoten wordt op konijnen, hazen, fazanten, wilde eenden en houtduiven", zegt Hanssen. "Het probleem is alleen dat deze wildlijst nu gedateerd is. Destijds was er een overvloed aan deze dieren, maar nu zie je ze niet meer." Daarnaast fietsen er over de weg aan de bosrand dagelijks schoolkinderen. "Het is geen geruststellende gedachte dat er iets verderop jagers op dieren schieten."

Een bewoner aan de Kunderberg probeerde het gesprek aan te gaan met zes mannen die onderweg waren naar het bos om hun 'oogsten' te schieten. "Ik kan het niet over mijn hart krijgen, wetende dat het laatste reetje in het bos doodgeschoten wordt. Ik wilde gewoon mijn verhaal doen bij de jagers, maar daar waren ze niet van gediend. Ze kwamen heel intimiderend over en zeiden dat ik hun hobby probeerde dood te maken."

De petitie die onlangs werd opgezet, telt inmiddels ruim 500 handtekeningen. "Mensen die het ermee eens zijn dat deze dieren in Kunderberg beschermd moeten worden, kunnen tot eind januari de petitie ondertekenen", aldus Hanssen.

Alfred Melissen van Faunabeheereenheid Limburg raadt het sterk af om in dit gebied een jachtverbod in te stellen. "De eigenaar van de grond kan akkoord gaan met een jachtverbod, maar dat maakt deze partij ook meteen verantwoordelijk voor aanrijdingen met reeën of wilde zwijnen." Volgens Melissen, die tevens dierenarts van beroep is, is de terugloop van konijnen te verklaren aan de hand van een dodelijk konijnenvirus. "Het Viral Haemmorhagic Desease heeft ontzettend veel konijnen het leven gekost." Ook de hazen zijn op de rode lijst terecht gekomen, maar dat ligt volgens Melissen aan de verandering van landbouw.