VIDEO: Kerstbeelden Clemensdomein nog niet gevonden

Gepubliceerd op 29/12/2021 om 17:01
Laatst bewerkt op 27/01/2022 om 13:32

"De stichting Clemensdomein heeft aangifte gedaan van diefstal, maar we hopen dat de twee kerstbeelden gewoon worden teruggebracht naar hun stal in Merkelbeek. Dan hoeft de politie er wat ons betreft verder niet aan te pas te komen." Dat zegt Peter Kleuters vice-voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Clemensdomein. 

Uit onderzoek blijkt dat de kerstengel en de kameel op de dinsdag voor kerstmis ontvreemd zijn uit de stal bij de Clemenskerk. Hoe dat kon gebeuren is een raadsel volgens Kleuters. "Die beelden stop je niet zomaar even in je broekzak. De engel weegt twintig kilo en de kameel veertig".

Het Clemensdomein is openbaar toegankelijk. "Dat is fijn omdat iedereen zich dan welkom voelt", zegt Kleuters, "maar die gastvrijheid trekt wel criminaliteit aan. Hangjongeren hebben hier in het verleden wel eens vernielingen veroorzaakt". Ondanks de publiciteit rond de verdwijning van de beelden is er nog geen spoor van de dader of daders. 

Het Clemensdomein heeft de beeldengroep al 15 jaar in bezit. "Deze groep vervangt een eerdere kerstbeeldengroep die werd gestolen. De aanschafprijs van de huidige groep was achthonderd euro maar de emotionele waarde van de beelden valt niet in geld uit te drukken. Het gaat erom dat de groep door de diefstal incompleet is. En je hebt niet zo makkelijk een vervangend beeld dat in de groep past". Ook veel bezoekers reageren verdrietig en meelevend richting de vrijwilligers. "Het Clemensdomein moet eventuele vervanging van de beelden uit bijvoorbeeld kaarsenverkoop bekostigen en dat is een lastige opgave", aldus Kleuters.

De vrijwilligers die de kerststal al jarenlang opzetten zijn boos en verontwaardigd over de diefstal. "Het is heel triest dat zelfs dingen die een 'beetje heilig' zijn nog meenemen", zegt vrijwilliger Piet Cox.  

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties