VIDEO: Kerkradenaar maakt ontwerp gemeentehuis Beekdaelen

Foto: (c) ZO-NWS
Gepubliceerd op 28/01/2021 om 17:21
Laatst bewerkt op 31/01/2021 om 11:32

De Gemeente Beekdaelen is nog op zoek naar een plek en een ontwerp voor het nieuwe gemeentehuis. De oplossing kan zomaar eens dichtbij zijn.

Noud Willers (36) uit Kerkrade studeerde onlangs cum laude af aan de master architectuur in Maastricht. Voor zijn laatste project besloot hij een nieuw gemeentehuis te ontwerpen voor de gemeente Beekdaelen. Wat opvalt is de boerderij-achtige uitstraling. Volgens Willers past het volledig in de visie van de gemeente. Het ontwerp betrof een vrije opdracht voor zijn opleiding. Of de gemeente serieuze belangstelling heeft om die ontwerp over te nemen, is nog niet bekend.

Het ontwerp bestaat uit drie gebouwen. "Een gebouw met kantoorfunctie, één voor de burgers en één waar de nadruk ligt op de politiek. Aan de ene kant staan ze los van elkaar maar vormen tegelijkertijd een gezamenlijk hof”, legt Willers uit. Volgens Willers speelt het sentiment van inwoners een grote rol bij het kiezen van een nieuwe locatie. “Ondanks dat de dorpen een eigen verleden hebben, hebben ze allemaal een sterke relatie met het landschap, waarmee de gemeente zich identificeert. Ik vind dat je dat moet etaleren.”

Ook wil de in Heerlen woonachtige architect oude elementen van een origineel raadhuis herintruduceren. “Een burgerzaal, die eigenlijk sinds de twintigste eeuw uit het raadhuis is bezuinigd. Daar mee is een stuk herkenbaarheid verloren gegaan. Het moet niet zijn dat je in een anonieme foyer staat.”

De locatie waar de gebouwen moeten komen, wordt omringd door de Buitenring, de Geleenbeek, A76 en het spoor. Uiteraard sluit de plek aan op de Beekdaelenroute. Over ongeveer een half jaar zal blijken of Willers’ droom uitkomt of uit elkaar spat. Tegen die tijd neemt de gemeente Beekdaelen een beslissing over een nieuw gemeentehuis.

Advertenties