VIDEO: Jos Brech krijgt 12,5 cel in zaak-Nicky Verstappen

Laatst bewerkt op 24/11/2020 om 14:07

Dik 22 jaar nadat Nicky Verstappen dood op de Brunssummerheide werd gevonden, veroordeelde de rechtbank in Maastricht vrijdagmiddag verdachte Jos Brech uit Simpelveld tot 12,5 jaar cel voor het ontvoeren en seksueel misbruiken van de tiener uit Heibloem. Brech werd vrijgesproken van doodslag wegens gebrek aan bewijs, maar kreeg ook nog zes maanden voor het bezit van kinderporno

Tijdens het zeven dagen durende inhoudelijke proces eiste het Openbaar Ministerie (OM) eerder vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Brech, die zelf altijd heeft ontkend Verstappen te hebben ontvoerd, seksueel misbruikt en daarna te hebben gedood. Zijn advocaat Gerald Roethof had de rechtbank daarom vijf weken geleden gevraagd zijn cliënt vrij te spreken. 

De drie rechters zeiden in de drie kwartier durende uitspraak dat Nicky Verstappen in 1998 seksueel misbruikt is door verdachte Brech. "Het kan niet anders dat u dat was. U heeft hem niet alleen maar betast maar ook gepenetreerd", zei de rechtbank, die eveneens bewezen acht dat Brech Verstappen ontvoerd heeft op de Brunssummerheide tijdens een jeugdkamp. "Die vrijheidsberoving had een fatale afloop." 

Voor wat betreft het doden van Nicky Verstappen haalden de rechters oude zaken aan waarbij Brech betrokken was in het verleden. Hierin benaderde hij jonge jongens vanachter en hield ze een hand op de mond. "U meneer Brech kan Nicky hebben willen doden, maar dat kan ook gebeurd zijn doordat u met uw lichaam op Nicky lag en de hand op zijn mond hebt gehouden. Het met opzet doden van Nicky door u kan echter niet worden bewezen, daarvoor moet meer zijn", aldus de rechter, die de Simpelveldenaar volledig toerekeningsvatbaar acht.