VIDEO: IVN helpt bij paddentrek Nuth

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 24/03/2022 om 16:12
Laatst bewerkt op 24/03/2022 om 23:33

IVN Nuth-Beekdaelen begeleidt op vier locaties in Nuth de paddentrek. Twaalf leden van de amfibieënwerkgroep zijn nog tot begin april twee keer per dag bezig met het overzetten van amfibieën.

Vanaf 19 februari zijn emmers ingegraven en linten geplaatst op plekken waar overwinteringsplaatsen en poelen worden gescheiden door drukke wegen. In Nuth zijn dat de Pastorijstraat, Bergerverbindingsweg, putstraat en de Horenweg.

De dieren gaan als de temperatuur in het voorjaar stijgt instinctief terug naar hun geboortepoel om daar te paren. Het gaat om de gewone pad, de bruine kikker, de groene kikker, de kleine water-salamander en de alpen-salamander. Ze kiezen daarbij de kortste weg en lopen daarbij groot risico overreden te worden.

Door het plaatsen van de linten en emmers worden dieren op hun trektocht tegengehouden voordat ze de drukke weg over steken. 's Ochtends en in het begin van de avond verzamelen de IVN-leden de diertjes in emmers en steken met hen de weg over. De amfibieën worden uitgezet in de poelen aan de overkant van de weg. Daarna wordt de administratie bijgewerkt. De gegevens rond de aantallen en andere opvallende zaken worden uiteindelijk ook gedeeld met natuurbeschermingsorganisatie RAVON.

Twee weken voor het einde van de paddentrek zijn door IVN Beekdaelen-Nuth ongeveer 700 amfibiën overgezet; ongeveer de helft van het verwachte aantal. "Dit jaar was het in de tweede helft van februari nog vrij koud en kwam de paddentrek maar langzaam op gang, daarna ging het juist extra snel", zegt bioloog Stef Keulen.

Onder andere in de voormalige gemeente Schinnen zijn zogenoemde paddenroosters geplaatst tussen de leefgebieden waardoor amfibieën zelf veilig kunnen oversteken. “Nog niet overal in de fusiegemeente Beekdaelen zijn deze roosters er al, maar we ijveren er wel voor dat ze ook in Nuth komen”, zegt Stef Keulen van IVN Nuth-Beekdaelen. De roosters functioneren goed maar daar hebben vrijwilligers wel weer werk aan de schoonmaak van de roosters en de tunnelbuizen eronder. We blijven dus hoe dan ook bezig als amfibiënwerkgroep om de diertjes te helpen.

IVN is ieder jaar weer op zoek naar mensen die bij de oversteek in de periode van de paddentrek willen meehelpen. www.ivn.nl/afdeling/beekdaelen-nuth/activiteiten/paddenactie.

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties