VIDEO: Huub Stapel in theaterspektakel Het Geluk van Limburg over mijnverleden

Het Geluk van Limburg
Foto ZO-NWS
Gepubliceerd op 10/07/2024 om 17:25
Laatst bewerkt op 11/07/2024 om 09:58

Een spektakelstuk waar mensen geëmotioneerd en met een brok in hun keel de zaal moeten verlaten. Zo omschrijft acteur Huub Stapel de voorstelling 'Het Geluk van Limburg'. De Limburgse acteur speelt de hoofdrol. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Marcia Luyten.

Stapel: "Toen het boek van Marcia ter sprake kwam heb ik meteen gezegd dat we dit universeel moeten maken. Iedereen die deze tijd heeft meegemaakt moet de gebeurtenissen kunnen beamen."

Zanger en schrijver Frans Pollux verzorgt het script en voelt ook de druk van de Limburgse mijnwerkers. "Als 'Limburgse jong' mag ik dit stukje geschiedenis in het licht zetten. Er zullen allerlei mensen over mijn schouder meekijken en dat voelt wel als druk, maar ook als een mooie uitdaging. Ik vind het echt heel mooi dat ik gevraagd ben om dit stuk te mogen schrijven."

Pollux en Stapel willen met deze voorstelling een boodschap overbrengen aan de mensen die nog niet zo thuis zijn in het mijnverleden. "Ik vind dat we recht moeten doen aan de mijnwerkers. We moeten kunnen laten zien hoe dat werk was en vooral hoe zwaar dat was", vertelt Stapel. Pollux, die geschiedenis heeft gestudeerd, ziet dat er (te) weinig aandacht wordt besteed aan dit verleden. "Mijn kinderen weten er niks van en leren er weinig over op school. Ze weten niet wat het betekent en dat is de kracht van deze voorstelling. Mensen het gevoel geven hoe het in die tijd is geweest."

Het Geluk van Limburg is een familiekroniek getekend door begin en het einde van de mijnindustrie. Zuid-Limburg, tussen 1900 en 1970, iedereen leeft een leven bepaald door de mijn, de kerk en de staat. Drie generaties van een familie maken de gloriedagen en uiteindelijke ondergang van de mijn Willem-Sophia mee. Trots, volgzaamheid en verzet botsen wanneer de familieleden worden geconfronteerd met industrialisatie, oorlog en valse vergezichten. Het Geluk van Limburg is een ode aan veerkracht, liefde en verbondenheid van een Limburgse familie.

Het Geluk van Limburg is van 23 juli t/m 26 oktober 2025 te zien in de Rodahal in Kerkrade. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties